Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az energia ügynökség előrejelzése szerint 2014-ben napi 1,4 millió hordóval nő a világ összesített kőolajkereslete. A nagyobb igény azonban nem okoz gondot, mert teljesen ellensúlyozni tudja a kínálat.

A NEÜ legfrissebb adatai szerint Irak kőolaj-kitermelése februárban elérte a napi 3,62 millió hordót. Utoljára 1979-ben volt ilyen nagy a kitermelés volumene. A termelés mellett az export is nőtt, és napi 2,8 millió hordót tett ki.

Emelkedett a múlt hónapban a szaúd-arábiai kitermelés is. Az arab államban napi 90 ezer hordóval nőtt a kitermelés, és február végén már napi 9,85 millió hordó volt az összesített kőolajtermelés.

A NEÜ jelentése szerint 2013 utolsó negyedévében meredeken csökkentek a fejlett országokban felhalmozott kőolajtartalékok. Az Egyesült Államokban például 2014 januárjában is folytatódott a hideg tél miatt, de februárban már lassulni kezdett a készletek csökkenésének üteme.

A NEÜ szerint a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamaiban is megmutatkozó készletcsökkenésnek egyszeri szezonális indokai voltak. A líbiai olajkitermelés akadozása ellenére a NEÜ bizakodó, hogy megmarad a kereslet és a kínálat egyensúlya, sőt valószínűleg a kőolajkínálat dinamikusabban nő majd, mint a kereslet.