"Nem gondolom, hogy jelenleg kötvény- vagy részvénypiaci buborékról lehetne beszélni, és a közeljövőben nem is tartom valószínűnek ennek kialakulását. Ettől függetlenül oda fogunk figyelni a veszélyre" - közölte Kuroda pénteki parlamenti meghallgatásán.

A tokiói értéktőzsde indexe a nap folyamán 1,58 százalékkal emelkedett, a 10 éves lejáratú japán államkötvények hozama 0,405 százalékos negatív rekordot döntött, a jen árfolyama pedig három és fél éves mélypontra esett a dollárral szemben a jegybank csütörtöki lépéseit követően.

Kuroda a meghallgatáson hangsúlyozta, hogy elkerülhetetlen a japán társadalombiztosítási- és adórendszer reformja a fiskális fenntarthatóság érdekében. Hozzátette azt is, hogy az agresszív monetáris lépéseket követő stratégiáról egyelőre még túl korai lenne beszélni.

A meghallgatást követően Kurodát a parlament mindkét háza öt évre újraválasztotta tisztségében. A március 20-án hivatalba lépett jegybankár ismételt kinevezésére azért volt szükség, mert eddig hivatalosan csak az idő előtt távozott elődje megbízatásából hátralévő időt töltötte ki a BoJ élén.

A BoJ, az elemzők által radikálisnak tartott csütörtöki döntésével az irányadó kamatláb helyett a monetáris bázis bővítését jelölte meg fő céljaként, hogy két éven belül elérje a januárban bejelentett 2 százalékos inflációs célt és beindítsa a gazdaságot.

A jegybank évi 60-70 ezer milliárd jennel tervezi bővíteni a pénzforgalmat és évi 50 ezer milliárd jen értékben fog hosszú lejáratú államkötvényeket vásárolni. Ezzel két éven belül duplájára nőhet a japán monetáris bázis, valamint a BoJ államkötvény-állománya is, míg a jegybank tőzsdén kereskedő alapok és ingatlanpiaci eszközök felvásárlását is kilátásba helyezte.

Habár az elemzők többsége pozitívan értékelte a lépéseket, egyesek szerint azok hazárdjátékot jelentenek, az ugyanis messze nem biztos, hogy a jegybank által várt hatást fogják kiváltani. A szkeptikusok szerint a BoJ kötvényvásárlásai a japán költségvetés jegybanki finanszírozásával egyenértékűek, s a szigetország nemzetközi bírálatok céltáblájává is válhat a jen jelentős gyengülése miatt. Sokan arra is figyelmeztettek, hogy az infláció felpörgése esetén hosszabb távon finanszírozhatatlanná válhat az ország GDP-je kétszeresét meghaladó államadóssága.