Az osztrák kormány döntött arról, hogy milyen szabályok mellett indulhat a síszezon idén a szomszédos országban. Ezek szerint a sípályák november 15-től kinyithatnak, azokon azonban a 3G szabály lesz érvényben, s erről a megfelelő igazolást is fel kell tudni mutatni. Ez azt jelenti, hogy a sípályát használni kívánóknak vagy egy az Európai Gyógyszerügynökség által elismert oltás beadását kell tudniuk igazolni, vagy azt, hogy már átestek a fertőzésen ezek hiányában csak egy 48 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel lehet felszállni a felvonóra. A zárt felvonókban az FFP2-es maszk használata kötelező.

A szálláshelyeken és a vendéglátóhelyeken több fokozatú szabályozás lesz érvényben, az intenzív osztályok terheltségétől függően egyre szigorúbb feltételek mellett. Ez azt jelenti, hogy ha súlyosbodik a járványügyi helyzet, akkor az antigén tesztek egyáltalán nem lesznek már jók. Az aprés-ski helyeken az éjszakai vendéglátásra vonatkozó szabályozások lesznek érvényben, amelyek a tartományi illetve az országos járványügyi helyzettől függően változhatnak. Itt a legszigorúbb esetben csak az oltottak, vagy a fertőzésen igazoltan átesettek kaphatnak belépési engedélyt.

Az új szabályozás szerint az éjszakai vendéglátásban és az aprés-ski helyeken az antitest teszt sem lesz elfogadott már az első járványügyi fokozat életbe lépése után, ami problémát jelenthet a Magyarországról érkező, Szputnyik V oltóanyaggal beoltottak számára. Eddig ugyanis azt, hogy az orosz oltóanyag nem volt az Európai Gyógyszerhatóság által elismerve át lehetett egy pozitív antitest teszttel hidalni, amelyet az osztrákok ugyanúgy elfogadtak három hónapig, mint egy gyógyultsági igazolást.

A 3G szabályt alapvetően a jegyeladásnál tervezik ellenőrizni, s a szezonbérletek csak addig lesznek érvényesek, ameddig az oltás vagy a fertőzésen való átesés általi védettség hivatalosan érvényes. Ez a két dózisú oltóanyagoknál a második oltást követő 360 nap, az egydózisúnál pedig az oltást követő 22 naptól számított 270 nap.

A karácsonyi vásárokat is megnyitják az idén, azokon szintén a 3G szabályozás lesz érvényben. Ennek betartását szúrópróba szerűen fogják ellenőrizni, de vannak tervek arra vonatkozóan, hogy a belépéshez a vendégek karszalagot kapnának a megfelelő igazolások felmutatása után.