Csütörtökön hallgatta meg Trócsányi László magyar biztosjelöltet az Európai Parlament jogi bizottsága. A bizottság még csak a valódi szakbizottsági meghallgatások előszobája, ugyanis csak azt vizsgálták, van-e bármilyen összeférhetetlensége a biztosjelölteknek - írja a 24.hu.

Több tagállam sem támogatja Trócsányi László leköszönt igazságügyi miniszter megválasztását az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottságba. Leginkább azért kritizálták, mert akkor indult eljárás az unióban a magyar jogállamisági problémák miatt, amikor ő volt a területért felelős tárcavezető.

Most viszont nem ezért bukott el az EP szakbizottságában: a biztosjelöltek összeférhetetlenségével is foglalkozó JURI bizottságban az általa alapított Nagy és Trócsányi Ügyvédi Irodához fűződő kapcsolatairól és az irodának juttatott kormányzati megrendelésekről is szó esett. A hírről beszámoló Momentum úgy tudja, azért buktatták el, mert Trócsányi korábban azt állította, hogy az elmúlt 10 évben nem volt tulajdonrésze az ügyvédi irodájában, időközben azonban eljutott a bizottsághoz Trócsányi 2018-as magyarországi vagyonbevallása, amelyben még résztulajdonosként szerepelt.

Trócsányi László a helyszínen várakozó újságíróknak az Európai Parlament jogi szakbizottságának ülése után csak annyit reagált az EUrologus szerint:

Politikusok kezében vagyunk

Trócsányi László magyar uniós biztosjelölt meghallgatásával összefüggésben politikai boszorkányüldözés folyik, ugyanis a volt igazságügyi miniszter volt az, aki részleteiben kidolgozta és elfogadta azokat a törvényeket, amelyek megállították a bevándorlást Magyarországon - jelentette ki Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő csütörtökön Brüsszelben, magyar újságíróknak nyilatkozva az MTI szerint. Szájer szerint a bevándorlást korlátozó jogi szabályok elfogadása miatt az európai baloldal támadást intézett Trócsányi Lászlóval szemben. "A döntés elfogadhatatlan, az a jog megerőszakolását jelenti. Csütörtöki döntésével az Európai Parlament jogi bizottsága lábbal tiporta az unió jogi szabályait" - fogalmazott.

Ez viszont nem is Magyarországnak jelent komoly problémát, hanem a német EB-elnöki jelöltnek, Ursula von der Leyennak: az uniós eljárási gyakorlat szerint ugyanis nem külön-külön választanak biztosokat, hanem egyben döntenek az új bizottságról, ha pedig egyetlen tag elbukik, akkor az bizottság nem állhat fel. Kérdés, hogy a kormány kitart-e Trócsányi mellet.

A román biztosjelölttel is baj van

Az EP jogi szakbizottság a román uniós biztosjelöltet is meghallgatta és ő is fennakadt az első rostán. Megállapította az Európai Parlament jogi szakbizottsága, hogy Rovana Plumb román biztosjelölt anyagi érdekei összeférhetetlenek az uniós biztosi pozícióval, ezért azt javasolják az Európai Bizottság leendő elnökének, Ursula von der Leyennek, hogy tegye meg a megfelelő lépéseket - értesült az EUrologus. Ez a gyakorlatban azt jelentheti, hogy a jövő szerdára tervezett meghallgatást elhalasztják, és új biztost jelöl helyette a román kormány.

A Politico brüsszeli hírportál szerdán arról számolt be, hogy Plumb nem tüntette fel az EP-nek benyújtott vagyonnyilatkozatában, hogy 800 ezer euró értékben vett fel lakáshitelt, és további 800 ezer lej (mai árfolyamon 170 ezer euró) hitelt vett fel, amellyel Szociáldemokrata Pártot támogatta.

Plumb azzal érvel, hogy az európai biztosjelöltek etikai kódexében nem szerepel, hogy fel kell tüntetni a magáncélú hiteleket, csak a román parlamentnek benyújtott vagyonnyilatkozatban kell szerepeltetni.

"Azért vettem fel kölcsönt, hogy az egész családom számára házat építsek. 2030-ig fut ki" - mondta az egyórás kérdezz-felelek után láthatóan feldúlt állapotban. A másik, 800 ezer lejes hitelről pedig elmagyarázta, hogy a szociáldemokrata párt választási kampányára vette fel 2007-ben. "A román jog lehetővé teszi, hogy egy jelölt támogassa a pártot, és a kampányra hitelt vegyen fel. A választások után a párt visszafizeti a hitelt a jelöltnek az állami támogatásból."

Mi jöhet most?

Egyelőre csak annyi biztos, hogy az összeférhetetlenség miatt mind a román, mind pedig a magyar biztos meghallgatását elnapolják - mondta Sergey Lagodonsky német zöldpárti EP-képviselő, a jogi szakbizottság (JURI) egyik alelnöke újságíróknak az ülés után a hvg.hu szerint.

Ez azonban még nem jelenti azt, hogy Trócsányi László nem lesz uniós biztos, Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek kell eldöntenie, mit lép. A jogi szakbizottság első lépésként levelet küld neki, amelyben tájékoztatják a történtekről.