Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter vasárnap bejelentette, letartóztatták a 70 éves Maria Licciardit. Hosszas csomozás után a nápolyi ügyészség utasítására a carabinierik fogták el a nőt, aki a római Ciampino repülőtéren kapcsolták le, miután feladta egy Spanyolországba tartó járatra a csomagjait - írja az AP News. A nyomozók azt állítják, hogy Licciardi a Camorra bűnszövetkezet klánjának vezetőjeként zsarolási pénzeket gyűjtött be.

"A szemöldöke sem rebbent, amikor a rendőrök feltartóztatták, és kézbesítették neki a nápolyi ügyészség által aláírt elfogatóparancsot" - írta az ANSA olasz hírügynökség az ügyészség beszámolója alapján. A nőt már egyszer letartóztatták 2001-ben, amikor Nápoly közelében egy autóval közlekedett, akkor Licciardi Olaszország 30 legjobban körözött szökevénye között szerepelt. 2009-ben szabadult a börtönből, miután letöltötte a maffiához köthető bűncselekmények után rá kirótt büntetését.

Licciardi, akit a maffiózók "a piccirellának" ("a kicsikének") neveztek apró termete miatt, az ügyészek szerint az egyik győztese volt a klánok közötti leszámolásoknak, a hosszú ideje tartó vérbosszúnak, amely miatt Nápolyban a 2000-es évek elején szinte naponta holttestek hevertek az utcákon. A nápolyi ügyészek az AP-nek adott 2009-es interjúban Licciardit a Camorra-szindikátus igazi "madrinájaként" vagy "keresztanyjaként" jellemezték. A bátyja volt a klán egyik főnöke, és ő hozta meg a döntéseket a családban.

A helyi üzlettulajdonosok zsarolása, a kábítószer-kereskedelem és a közbeszerzési szerződésekbe való beszivárgás a nápolyi székhelyű Camorra, Olaszország egyik legnagyobb bűnszövetkezetének hagyományos illegális bevételi forrása.