Az egy kézből mindent elvének alkalmazásával igyekeznek kiszabadulni szorult helyzetükből a kínai napelemgyártók. Termékeik ára a 2008-2009-es pénzügyi válság után visszaesett, amit csak tetézett, hogy az európai kormányok mérsékelték a napenergia termelését segítő támogatásokat. A kiutat az jelentheti, hogy a cégek diverzifikálják tevékenységüket, felvéve profiljukba az energiatermelést - derül ki a Reuters összefoglalójából.

A pekingi vezetés szintén felismerte a lehetőséget a kiterjedt, ám meglehetősen nagy felesleges kapacitással küszködő panelgyártó ipar megmentésére: a kormány nagyvonalú programot indított a napenergia-termelés felpörgetésére. A nyáron napvilágot látott tervek szerint 2015-ig a jelenlegi négyszeresére, 35 gigawattra emelik a napelemes áramtermelő kapacitást. (A paksi atomerőmű termelési képessége kettő gigawatt.)

Terjeszkedés

A kínai panelgyártók ezért elsősorban odahaza ugranak fejest az áramtermelésbe, amely jól tervezhető, megbízható piacot teremt paneleiknek. A cégek még idén is veszteségesen termelnek, annak ellenére, hogy hazai piacukon, továbbá Japánban és az USA-ban is több napelemet adtak el a korábbinál.

A bizonytalan közvetlen értékesítéssel szemben a naperőművekbe fektetett tőke - a projekt helyétől és a beruházáshoz felvett hitel költségeitől függően - tízszázalékos megtérülést ígér. Nem meglepő, hogy az amerikai napelemgyártók is fantáziát látnak a dologban: az ágazat olyan ismert cégei, mint Sun Power vagy First Solar szintén belevágott a nagyobb profitrátát ígérő áramtermelésbe.

Kockázatok

Eközben a kínai napelemgyártó iparban konszolidáció kezdődött: egyre-másra jelentik be a cégek versenytársaik felvásárlását, amelyre esetenként dollár-százmilliókat költenek. Sajátos módon a folyamat végén a naperőmű-üzletág leválasztasása lehet. Szakértők szerint a cégek befektetési alapoknak adhatják el részlegeket vagy önálló vállalatként tőzsdére vihetik azokat. Szakértők már most azt tapasztalják, hogy megjelentek a hongkongi tőzsdén a napelemgyártók kezében lévő áramtermelő cégek.

Az eladók az így szerzett bevételekből teremthetnek forrást kapitálisra duzzadt adósságaik törlesztéséhez. Kína tíz legnagyobb napelemgyártója 100 milliárd jüan (16,4 milliárd dollár) hitelt halmozott fel, tartozásaik eszközeikhez viszonyított aránya meghaladja a hetven százalékot - derül ki az állami média adataiból.