Drasztikusan visszavett Bukarest a gazdaság várható teljesítményére vonatkozó optimizmusából az országban tartózkodó IMF-EU delegáció, Victor Ponta kormánya pár nap alatt jelentősen módosított a büdzsé sarokszámain, a korábban beharangozott lazítások csak részben valósulhatnak meg, ezzel szemben költségvetési egyensúly érdekében adóemelésekre van szükség.

Az idei büdzsétervezett a korábbi 1,8-2 százalékos gazdasági növekedés helyett már csak 1,6 százalékos bővüléssel számol, a bruttó hazai össztermék így a korábban becsült 629 milliárd lej (egy euró 4,4 lej) helyett 623,3 milliárd lejt összesíthet. A hiánycél a GDP 2,1 százaléka, azaz 13,394 milliárd lej, az éves infláció 4,3 százalék körül várható. Bevételi oldalon 209,3 milliárd lejre számít idén a kormány miközben a kiadások várhatóan 222,7 milliárd lejt összesítenek 4,5 lejes euróárfolyam mellett. Az egyik legjelentősebb tétel a kiadási oldalon a bérek, nyugdíjak és a szociális kiadások fedezése: a 3,3 millió munkavállalónak 465 ezer munkanélkülit, 1,2 millió közalkalmazottat és 5,4 millió nyugdíjast kellene eltartani. A nyugdíjkassza deficitje várhatóan 3 milliárd euróra nő idén, miután a nyugdíjpont értéke 4 százalékkal, 762 lejre emelkedik, a járandóságok kifizetésére 11,2 milliárd euróra lesz szükség. A korábban bejelentett minimálbér emelés az IMF javaslatára két lépcsőben valósul meg, február elsejétől 50 lejjel 750-re júliustól pedig 800 lejre emelkedne a garantált bérminimum. A szaktárca azzal számol, hogy a bruttó átlagbér 2223 lejre nő a tavalyi 2077, illetve a 2011-es 1980 lejhez képest.

A költségvetés egyensúlyának érdekében több fiskális változást is bejelentett Bukarest: különadót vetnek ki az energetikai cégekre, átalányadót vezetnek be a szolgáltató szektorra, három hónappal korábban, április elsejétől emelik a jövedéki adókat, és jövedelemadó-kötelessé tesznek több agrártevékenységet is. Az energetikai szektor különadójából közel két év alatt 470 millió eurós bevételt remél Bukarest. A kormány a jegybanktól 26,3 százalékkal több, 1,4 milliárd lej bevételre számít idén, a kereskedelmi bankok profitadójából befolyt összegek 6,4 százalékkal 582 millió lejre nőnek. Az IMF felügyelete alatt átdolgozott büdzsé tervezetet csütörtökön küldi a parlament elé a kormány.