Hangzatos kijelentései és nyíltan vállalt idegengyűlölete két és fél évtizede az orosz politika élvonalában tartják Vlagyimir Zsirinovszkijt, s szélsőségesen nacionalista orosz Liberális Demokrata párt vezérét. Dunald Trump amerikai republikánus elnökjelölt feltűnése újabb lehetőséget adott neki radikális nézetei hangoztatására - derül ki a Bloomberg cikkéből.

Mindenki hasznát látná egy Washington-Moszkva tengelynek, a világ békésebb hely lenne - utalt arra, hogy Trump nyilatkozatai szerint az USA elnökeként kész lenne a két ország viszonyának javítása érdekében engedményeket tenni Oroszországnak. Például belenyugodna a Krím orosz elcsatolásába és fellazítaná a kelet-közép-európai országok amerikai katonai támogatását a NATO-n belül.

Nem óvatoskodik

Miközben Vlagyimir Putyin államfő nem kötelezte el magát Trump támogatása mellett - csak üdvözölte a kapcsolatok javításának lehetőségét -, Zsirinovszkij aggodalom nélkül dicséri az üzletemberből lett politikust. Könnyen szót értettem vele - mondta el 2002-es személyes találkozójukról, amelyet az ENSZ egyik orosz diplomatája szervezett meg New Yorkban.

Mindenben igaza van - tette hozzá megjegyezve, hogy Trump egyik elhíresült ötlete, nevezetesen, hogy kerítéssel zárná le Mexikó és az USA határát, pontosan egybeesik az ő egyik 2013-as javaslatával. Szerinte Oroszország észak-kaukázusi határán kellene borotvapengés szögesdrótot emelni a térségből érkező főként muszlim vallású bevándorlók előtt.

Összességében jó benyomást tett rá az akkor még bőven ingatlanmágnásként dolgozó üzletember. Úgy látta, hogy Trumpot a józan ész jellemzi, távol áll tőle a fanatikusság, a radikalizmus és a fatalizmus, azaz a rugalmatlanság.

Tényleg nem

A lázító orosz politikus persze akkor sem tesz lakatot a szájára, amikor az Egyesült Államokat támadja. Szerinte Oroszországnak fegyverrel kellene visszavennie az USA-tól Alaszkát. Van olyan tengeralattjárónk, amely egyetlen csapással elintézhetné Washingtont. Mikor nyomjuk meg a gombot? - lamentált arról, mi lehet a következménye, ha Szíria ügyében szembe kerülne egymással a két atomhatalom.

Szerinte a balti államokat újra meg kellene szállni, és ha ellenállnának, akkor le kellene rombolni ezeket az országokat. Az orosz liberális demokraták ötletei ugyanakkor előképei lehetnek a kormánypárt és a kormány politikájának is. Egyik "hajmeresztő" ötletük, a Krím orosz visszavétele például meg is valósult.

Szereposztás

Zsirinovszkij pártja a harmadik legnagyobb politikai erő a Dumában. A közvélemény-kutatások szerint 10-15 százalékos támogatottságra számíthatnak az őszi választásokon. Képviselőik a szavazásokon rendszerint a kormánypártokkal tartanak. Politikai szakértők szerint Zsirinovszkij valójában a hatalmi elit része, viszonylagos önállósága ugyanakkor lehetővé teszi, hogy eljátssza a radikális megmondóember szerepét.

Bizniszelhetnének

Zsirinovszkij szerint Trump elnöksége az Oroszországgal szemben agresszív amerikai politikai elit feletti győzelmet jelentené. Az ingatlanmágnással egyezségre lehetne jutni, amelyben az orosz fél kiadná Edward Snowdent, aki titkos amerikai iratokat hozott nyilvánosságra, illetve levenné a kezét Bassár al-Aszad szíriai elnökről. Cserébe az USA szabad kezet adna Moszkvának Ukrajnában.

A két hetven év feletti politikus sok egyéb nézetében is osztozik egymással, például mindkettejüket nőgyűlölőnek tartják és mindketten aspirálnak országuk vezetésére. Zsirinovszkij számos alkalommal indult az elnöki posztért az elmúlt 25 évben, és ezt tervezi a 2018-as államfőválasztáson is.

Ez adhatta az ihletet a következő kijelentéseihez. Trump és én rendet tehetnénk a világon. Mindenki befogná a száját. Nem lennének szélsőségesek, sem az Iszlám Állam, és az fehér európaiak fellélegezhetnének, mivel minden bevándorlót hazaküldenénk.

Adok-kapok

Az amerikai elnökválasztási csatában eközben folytatódik a többfrontos adok-kapok. Barack Obama elnök szerint a republikánus párt vezetőinek ki kellene hátrálniuk Donld Trump mögül, aki kiszámíthatatlan viselkedésével, megjegyzéseivel folyamatosan bizonyítja alkalmatlanságát az államfői posztra.

A republikánus jelölt sajtóirodája válaszul Obamát és korábbi külügyminiszterét, Hillary Clinton demokrata elnökjelöltet tette felelőssé a közel-keleti országok destablizálódásáért.

Trump házon belül indított támadást több olyan republikánus vezető ellen, akik a napokban bírálták a pakisztáni származású Khan házaspárral szembeni érzéketlen viselkedéséért. A család elvesztette az amerikai hadseregben szolgáló, 27 éves fiát Irakban, ám az ingatlanmágnás ezt nem tartotta elég nagy áldozatnak ahhoz, hogy elnézze az apának és az anyának, hogy bírálják őt az iszlámmal kapcsolatos megjegyzéseiért.

A republikánus elnökjelölt a párt vezetőivel folytatott vitájában például lebegtette, hogy támogatja-e Paul Ryan képviselőházi házelnök indulását kongresszusi képviselői helyéért. Válaszul Ryan sajtószóvivője azzal válaszolt, hogy nem kérték Trump támogatását.