Az októberi parlamenti választásokat Karins pártja, a jobboldali liberális Új Egység (Jauna Vienotiba) nyerte meg, 26 mandátumot szerezve a 100 tagú parlamentben – írja az MTI.

Levits már korábban felhatalmazta Karinst, hogy folytasson puhatolózó megbeszéléseket lehetséges koalíciós partnerekkel. November 3-án megállapodás született a kormányalakításról az Új Egység, a centrista konzervatív Egyesített Lista (AS) és a nemzeti konzervatív Nemzeti Szövetség részvételével. A hárompárti szövetség 54 képviselői hellyel rendelkezik a 100 fős törvényhozásban.

"Bizonyos, hogy ez a koalíció megfelelően stabil és elegendő közös álláspontja van" - mondta Levits kedden.

Karins kormánya legfőbb feladatának az átfogó gazdasági átalakítást nevezte.

A kormányfő személyének jóváhagyásához még parlamenti szavazásra is szükség van. Karins szerint erre már néhány héten belül sor kerülhet.

Karins az Egyesült Államokban született 1964-ben lett szülőktől, akik Lettország szovjet megszállása után vándoroltak ki Amerikába. Nyelvészetet tanult a Pennsylvaniai Egyetemen. 1997-ben költözött Lettországba, ahol eleinte üzleti tevékenységet folytatott. Később politikai szerepet vállalt, gazdasági miniszter, majd pedig európai parlamenti képviselő lett. 2019 óta Lettország miniszterelnöke.