A kormánykoalícióhoz két kisebbségi albán párt csatlakozott, így az Albánok Demokratikus Pártjának (DPA) két képviselőjével, valamint a Besa (Ígéret) nevű mozgalom öt képviselőjével növekedett a koalíció parlamenti képviselőinek a száma.

A Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) vezette koalícióhoz tartozott eddig a két legnagyobb albán kisebbségi párt, a Demokratikus Unió az Integrációért (DUI) és az Albánok Szövetsége. Így - egy évvel a kormányalakítás után - mind a négy albán kisebbségi párt a kormánykoalíció tagjává vált. Emellett a független képviselőként parlamentbe jutott roma nemzetiségű Amdi Bajram is úgy döntött, csatlakozik a szociáldemokraták koalíciójához - írja az MTI.

QP | Quality Placement

A többórás parlamenti vita után péntek késő este a képviselők megszavazták, hogy az igazságügyi tárcát ezentúl az SDSM politikusa, Renata Deszkoszka vezesse, az oktatási minisztérium a DUI-tag Arbr Ademihez került, míg a kulturális tárcát ezentúl a Besa képviselője, Asaf Ademi vezeti majd, a DPA politikusa, Bardul Dauti pedig tárca nélküli miniszter lett. (Papír helyett műanyag pénzekre vált Macedónia.)

A kabinet átalakítását a kormányt ért bírálatok indokolták, de az albán pártok a bejelentések szerint inkább a várható reformintézkedések, a Görögországgal fennálló névvita rendezése, valamint az euroatlanti integráció felgyorsítása érdekében álltak a kormányfő pártja mellé. Zoran Zaev miniszterelnök azzal indokolta a kormányátalakítás szükségességét, hogy országa előtt változásokkal teli időszak áll, emiatt pedig mindenképpen szükség volt a kormánykoalíció megerősítésére.

Az átalakítás után az új törvényeket valóban könnyebb lesz meghozni, a kormánykoalíciónak ugyanis eddig 61 képviselőre támaszkodott a 120 tagú parlamentben, az "átigazolások" után pedig 69 képviselő támogatását tudhatja magáénak.