A jelentés alapját az Európa-szerte kialakított mintegy 2500 mérőállomás adatai szolgáltatták. A lassú előrelépések ellenére az Európai Unió és a Egészségügyi Világszervezet (WHO) határértékeit többször is túllépték az adatok - írta az MTI híre alapján az Infostart.hu.

A veszélyt a finompor, a talajközeli ózon és a nitrogén-dioxid jelenti. Légzési panaszokat, szív- és érrendszeri megbetegedéseket vagy rákot okoznak, súlyosabbá teszik a már meglévő betegséget és csökkentik a várható élettartamot - emelte ki az EEA.

A kutatók szerint bár némileg csökkent a légszennyezettség mértéke a korábbiakhoz képest, 2015-ben még mindig 442 ezer idő előtti haláleset következett be a finomszemcsés anyagok (PM2,5) miatti légszennyezettség következtében, ebből 391 ezer a 28 európai uniós tagállamban.

A nitrogén-dioxid mintegy 76 ezer ember korai halálát okozta, a talajközeli ózon pedig 16 400 halálesetet okozott 2015-ben a jelentés szerint.

A szennyeződés fő forrása a közlekedés, az energiatermelés, a mezőgazdaság, az ipar és a magánháztartások. A közúti forgalomban keletkező károsanyag-kibocsátás gyakran rosszabb, mint a más forrásokból származó - mondta Hans Bruyninckx, az EEA igazgatója. Ezek az anyagok a talaj közelében felhalmozódnak, gyakoriak a városokban, ezáltal közel kerülnek az emberekhez.

A légszennyezettség egy láthatatlan gyilkos, növelnünk kell az okok megszüntetésére tett erőfeszítéseket - mondta Hans Bruyninckx.

Nyitókép: Pixabay