Az Európai Unió pénzügyileg is támogatja a migráció elleni küzdelmet, azonban ezeket a forrásokat nem lehet kerítésépítésre, vagy falakra fordítani - mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnök Brüsszelben.

"Ahogy Önök is tudják, vannak forrásaink a határok kezelésére. Ebből a személyzetet, a felszereléseket és az infrastruktúrát is lehet finanszírozni. Volt vita az úgynevezett fizikai infrastruktúráról, ahol nagyon világosan elmondtam, hogy van egy régi határvonal a bizottság és az Európai Parlament számára arról, hogy nem finanszírozunk szögesdrótot és falakat" - mondta az Euronew cikke szerint Ursula von der Leyen.

A bizottság elnöke beszélt a jogállamisági mechanizmusról is, amellyel uniós kifizetéseket függesztenének fel Magyarország és Lengyelország esetében a jogállamisági gondok miatt. "Az Európai Bíróságnak döntenie kell Magyarország és Lengyelország kéréséről abban, hogy ez a feltételrendszer jogilag megfelelő-e. Megnézzük majd az ítélet eredményét és beépíthetjük ezt az iránymutatásunkba" - mondta a német politikus.

Von der Leyen hozzátette, egyetlen ügy sem vész el, hiszen január óta rögzítik a kérdéses eseteket. Intézkedéseket azonban nem hoznak a bírósági ítéletig - de az értesítési periódus elindulhat, vagyis leveleket küldhetnek az érintett kormányoknak.

Az EU Bíróságán indult perben Magyarország és Lengyelország azt kéri, állapítsák meg azt, hogy a mechanizmus jogellenesen jött létre. Ítélet azonban csak jövőre várható. Ha a mechanizmust életbe lépteik, több milliárd eurót veszíthet Magyarország és Lengyelország - írja az Euronews.

Kevés eredménnyel zárult a csúcs

Az uniós csúcs kevés konkrét eredménnyel ért véget Brüsszelben. Az energiaárak ügyéről és a jogállamiságról is decemberben folytatják a megbeszéléseket a vezetők (akkor már valószínűleg Olaf Scholz lesz a német kancellár). A belarusz rezsimet viszont újabb szankciókkal fenyegették meg a mesterséges menekültválság gerjesztéséért - hangzott el az Euronews tudósításában.