Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke 27 tagú bizottságát régi brüsszeli motorosok vezethetik, ha az Európai Parlament áldását adja a testületre. Az EU új döntés-előkészítő és -végrehajtó szervezete a korábbinál magabiztosabb, erőteljesebb szereplőként léphet az európai és világpolitika színpadára - írja a Financial Times.

Az elnök asszony három kiemelt elnökhelyettest bízna meg a legfontosabb szakpolitikai területek, a klímavédelem, a digitális átállás és az iparpolitika felügyeletével a következő öt évben. Bővítené az amerikai technológiai cégek megbüntetésével Donald Trump amerikai elnök haragját magára vonó Margrethe Vestager versenyügyi biztos feladatkörét és az első alelnöki tisztségre jelölt Frans Timmermansra bízná a zöld New Deal menedzselését, azaz a klímaváltozás elleni küzdelem európai koordinálását.

Kapott egy fricskát az orrára a római kormány, amelynek költségvetése átlépheti az eurótagállamok közösen elfogadott deficitkorlátját, miután von der Leyen az olasz biztosnak, Paolo Gentiloninak szánja gazdasági portfóliót. Így az ő dolga lesz, hogy betartassa Rómával a közös hiánycélt. Franciaország biztosa, Sylvie Goulard megkaphatja, amire Emmanuel Macron államfő vágyott: a közös védelmi politika és az ipari reformok felügyeletét.

A legkeményebb

A Financial Times Vestagert említi az első helyen azok között a biztosjelöltek között, akiket kiemel a 27 fős csoportból. Az 51 éves dán liberális politikust Trump "adó asszonyként" emlegette egyik Twitterüzenetében, miután a regnáló bizottság versenyjogi biztosaként kőkeményen lépett fel az amerikai technológiai cégek ellen. Az irányításával nyolcmilliárd eurós büntetést szabtak ki a Google-re és 13 milliárd euró adó befizetésére kötelezték az Apple-t az ír költségvetésbe.

Emellett eljárást indítottak az Amazon, a Qualcomm, a McDonald's és a Starbucks ellen, továbbá felülvizsgálják a Facebook új Libra kriptovaluta-vállalkozását. Vestager szembe szállt az EU két nagyágyújával, Berlinnel és Párizzsal is a Simenes és az Alstrom egyesülésének megtorpedózásával. Az új bizottságban a trösztellenes ügyek mellett ő felelhet a technológiai szektor tevékenységének szabályozásáért is.

Kemények

Második helyen említi a brit üzleti lap Timmermanst, aki megőrizheti első elnökhelyettesi helyét. Az 58 éves holland szociáldemokrata politikus az elmúlt éveket azzal töltötte, hogy a bizottság nevében izmozott a jogállamiság megsértésével vádolt budapesti és a varsói kormánnyal. Az új testületben a klímapolitika, a környezetvédelem és a biodiverzitás felügyeletét szánja neki von der Leyen. Ezzel gesztust tett Hollandiának, amely a leghatározottabban követeli, hogy Európa öles léptekkel induljon el a nulla károsanyag-kibocsátású gazdaság felépítése felé.

Meglepetést keltett az 59 éves ír Phil Hogan jelölése kereskedelmi biztosnak. Jelenleg a mezőgazdasági portfóliót viszi, így részt vett az elmúlt öt év nagy szabadkereskedelmi egyezményeinek tárgyalásaiban Japánnal és a dél-amerikai Mercosur - azaz az Argentínát, Brazíliát, Paraguayt és Uruguayt magában foglaló - országcsoporttal. Jelölése gesztus például az ír marhatenyésztőknek, akiket erősen aggaszt, hogy az utóbbi egyezménnyel megnyílik az európai piac dél-amerikai versenytársaik előtt. Emellett ha megválasztják, akkor egy ír politikus felügyelheti az Egyesült Királyság és az EU szabadkereskedelmi tárgyalásait a brexit után.

Nem puhák

Éles kritikát váltott ki, hogy von der Leyen az "európai életmód védelméért" felelős elnökhelyettesnek jelölte az 57 éves görög Margarítisz Szkínaszt, a bizottság korábbi vezető szóvivőjét. A bírálók szerint ezzel a megnevezéssel a szélső jobboldal szóhasználatát veszi át, azt teszi elfogadhatóvá. Claude Moraes brit európai parlamenti képviselő egyenesen sértőnek tartja ezt a feladatkört. Von der Leyen szerint az európai életmód a szolidaritás, a béke és a biztonság értékei köré épül. Az új Európai Bizottságnak hangot kell adnia azoknak a jogos félelmeknek és aggodalmaknak, amelyek az illegális bevándorlás gazdasági és társadalmi hatásaival kapcsolatban megfogalmazódnak.

A jog uralmának érvényesítéséért az EU-tagállamokban az 55 éves cseh Vera Jourova és a 61 éves belga Didier Reynders felelhet az új bizottságban. Előbbi a regnáló bizottságban a technológiai cégek személyiségi jogsértéseinek visszaszorításáért is felelt, utóbbi - aki pénzügy- és külügyminiszter is volt Belgiumban - az elsők között vetette fel, hogy az EU-ban szakértői rendszert kell bevezetni a jog uralmának értékelésére az egyes tagállamokban. Von der Leyen ebben láthatja ennek - a magyar kormányt is erősen érintő - kényes kérdésnek a lehetséges kezelését.

A Financial Times kiemeli a biztosjelöltek közül Trócsányi Lászlót is, akit Orbán Viktor "nacionalista miniszterelnök" szövetségeseként mutat be. Megemlíti, hogy nem tagja a Fidesznek és a kormány tagjaként a sokat bírált igazságügyi reform atyja volt. Budapest régóta erősíti a kapcsolatait az EU-aspiráns balkáni országokkal, köztük Belgráddal, ezért hajtott a bővítési portfólió megszerzésére.

Sok még a kérdés Trócsányi körül

Az Európai Bizottság új elnökét sokan kritizálják azért, amiért Trócsányinak adta a bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős portfóliót. A Spiegel úgy tudja, hogy a magyar jelölt az európai parlamenti meghallgatásán kellemetlen kérdésekre számíthat, mert a politikai szerepét nem mindig különítette el a gazdasági érdekeitől. Itt leginkább az ügyvédi irodájára gondolnak a hvg.hu szerint, amely több kormányzati szerződést is elnyert már. A Spiegelnek még Manfred Weber az Európai Néppárt frakcióvezetője is arról beszélt, hogy a lengyel, a magyar és a román biztosjelöltekkel kapcsolatban sok még a kérdés, amelyeket a meghallgatásaikon mindenképpen tisztázni kell.