Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Fontos az EU egészére vonatkozó 30 napos beutazási tilalom, mert meg kell előzni, hogy a közösségen kívülről érkező emberek esetleges megbetegedései tovább nehezítsék az eleve erősen leterhelt egészségügyi rendszer helyzetét - mondta a politikus a Bild hírportálján közvetített videóinterjúban.

Azonban mivel a Kínából kiindult koronavírus-világjárvány központja pillanatnyilag Európa, a beutazási tilalom azért is fontos, mert a beutazó és esetlegesen megfertőződő, majd távozó emberek az egész világra veszélyt jelentenének.

Az utóbbi napokban bevezetett óvintézkedések két hete még "drasztikusnak és drákói szigorúságúnak" tűntek volna, hiszen a szakértőkön kívül senki sem tudta helyesen felmérni a veszélyt, de most már "megértettük, hogy szükségesek".

Az intézkedések "nagyon kemények, de azt hiszem, hogy a lakosság jól együttműködik" - mondta a brüsszeli bizottság vezetője, jelezve: valószínűnek tartja, hogy egyre több tagállamban vezetnek be kijárási tilalmat. Az országok "azonos ritmusban, egy-három nap eltéréssel" alkalmazzák az egyre szigorúbb járványlassító módszereket - mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Azzal kapcsolatban, hogy Emmanuel Macron háborúnak nevezte a járvány lelassításáért folytatott küzdelmet, azt mondta, hogy ezt a kifejezést ugyan nem használná, de megérti a francia államfő motivációját.

A koronavírus rejtélyes ellenfél, nem látjuk, nincs színe, nincs íze, de tapasztaljuk, hogy roppant sebességgel terjed, és nem tudjuk, hogy mekkora erővel sújt le az egyes emberekre

- mondta a német kereszténydemokrata politikus. Míg a fertőzöttek egy részének egyáltalán nincsenek tünetei, mások rövid idő alatt belehalnak a vírus okozta betegségbe (Covid-19).

A pánikvásárlásokról szólva hangsúlyozta, hogy megérti ezt a reakciót, de úgy érzi, hogy az érzelmeken alapuló első döntések után a higgadt belátásra kell hagyatkozni. A lakosság ellátása biztosított, így csak az éppen szükséges élelmiszert érdemes megvásárolni - mondta Ursula von der Leyen az MTI beszámolója szerint.