Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tömeges tüntetések törtek ki Kína több városában, emberek ezrei vonulnak utcára a koronavírus-járvány újabb hulláma miatt meghozott intézkedések ellen. A demonstrálók közül sokan csalódottságukat fejezik ki a lezárások és a szigorú maszkviselési szabályok miatt, míg mások a szólásszabadságot, sőt Kína vezetőjének, Hszi Csin-pingnek az eltávolítását követelik – írja a New York Times.

A hétvége óta meglehetősen ritka és megdöbbentő jelenetek zajlanak olyan kínai nagyvárosokban, mint Sanghaj és Wuhan: tiltakozók nyíltan szállnak szembe a hatóságokkal és a lezáráspolitikával. Kína továbbra is tömeges teszteléseket, karanténpolitikát és lezárásokat folytat, a lakosság viszont kezd belefáradni ebbe, miközben a világ többi része már rég felhagyott a szigorú intézkedésekkel.  A demonstrációk tehát az évek óta felgyülemlett frusztrációt is tükrözik, amely komoly társadalmi és gazdasági következményekkel járt.

A tiltakozáshullám kirobbanásának katalizátora volt, amikor 10 ember életét vesztette egy hszincsiangi magasépületben keletkezett tűzben: az esetet sokan úgy értékelték, hogy a koronavírus elleni szabályok akadályozták a segítségnyújtást és a tűzoltást. A sanghaji rendőrség hétfőn több embert őrizetbe vett, de a BBC egyik újságírója ellen is felléptek a helyi hatóságok, miközben a tüntetésekről tudósított. 

Sok az új fertőzött, kevés az oltott

A közösségi médiában és a nemzetközi sajtóban gyorsan terjednek a felvételek, amelyeken az emberek összecsapnak a rendőrökkel, egyesek pedig még Hszi Csin-ping lemondását is követelik. Továbbra is kérdéses, Peking miként fog reagálni a demonstrációkra, valamint hogyan fogja kezelni a vírus durva terjedését országszerte.

Kínában az esetszámok tovább emelkednek a hidegebb időjárással, a fertőzőbb variánsok megjelenésével: már az ötödik egymást követő napon dőlt meg a megbetegedési rekord, hétfőn 40 ezer új fertőzöttről számoltak be. 

Kína oltási mutatói elmaradnak a többi országétól, és kizárólag kevésbé hatékony, hazai gyártású vakcinákat használnak. A Bloomberg elemzői úgy számolnak, hogy a korlátozások megszüntetésével a vírus futótűzként terjedne, és potenciálisan 5,8 millió ember kerülne intenzív osztályra. A lap arra is felhívja a figyelmet, hogy Hszi erőskezű uralmának politikai ára is lehet, ha enged a demonstrálók követléseinek.

Zuhannak a kínai részvények

A részvények és a nyersanyagok ára hétfőn jelentősen esett, mivel a tüntetések felerősítették a befektetők aggodalmait: a kínai gazdasági növekedéssel kapcsolatos félelmek az árupiacokat is sújtották, de hétfőn a réz és más fémek árai is estek. Az energiakereskedők arra számítanak, hogy csökkenni fog a nyersolaj iránti kereslet is – írja a Reuters

A CBA elemzői szerint a lezáráspolitika és a tiltakozások miatt félő, hogy a gazdasági csapás Kína számára nagyobb lesz, mint azt először várták: miután az idősek körében továbbra is alacsony az oltottak aránya, az ország csak lassan fog eltávolodni a szigorú intézkedésektől, ami durvább gazdasági károkhoz vezethet.