Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Törökországot megkerülve, egy hét után ért a több mint 26 000 tonnányi kukorica a közel-keleti országba, de a helyi ukrán nagykövetség szerint a libanoni felvásárló nem akarja átvenni az Odesszában fölpakolt szállítmányt - írja a CNN.

Az M/V Razoni augusztus 1-jén indult el a fekete-tengeri kikötőjéből, miután az ENSZ és Törökország közreműködésével létrejött a szállítóhajókat védő megállapodás. Az Ukrajnából induló hajókat minden esetben az erre a célra létrehozott Közös Koordinációs Központ ellenőrzi, ezzel enyhítve az februárban megindult orosz megszállás okozta globális élelmiszerválságot.

Új vevőket keresnek

Az elmúlt öt hónapban a Razoni volt az első hajó ami ukrán gabonával tudott útnak indulni, de azóta a hétvégén további több mint 200 ezer tonnányi rakományt sikerült megindítani. A most megakadt kukoricára a helyi nagykövetség keres új vevőt, akár hosszabb szállítási útvonalakat is vállalva. 

"A Razoni fedélzetén szállított ukrán gabona feladójának tájékoztatása szerint a libanoni vevő a szállítási feltételek késedelme miatt megtagadta a rakomány átvételét" - áll a közleményben. "Így a szállító most egy másik érdeklődőt keres, aki kirakodhatja a rakományát akár Libanonban/Tripoliban, akár más országban/kikötőben."

Ukrán tisztviselők szerint céljuk, hogy a következő két hétben napi három-öt hajóra növeljék a gabonaszállítmányokat, ezzel szeretnék biztosítani hogy havonta legalább 100 hajót tudjanak kezelni. A legutóbbi szállítmányok hétfőn indultak, ez esetben két hajó, amelyek 60 000 tonna mezőgazdasági terméket juttatnak célba.