A libanoni polgári védelem közölte, hogy 25 tűzoltóautót vetett be a tűz oltására, amelyet a légierő négy helikoptere és katonai egységek támogattak. A tüzek azonban tovább tomboltak, kelet felé haladva már nagy erdőterületekre is átterjedtek a hegyvidéki északi részen.

A lakosok videókat és képeket tettek közzé felperzselt erdőkről, megfeketedett fákról és a hegycsúcsokon égő tüzekről, ahogy a lángok közelednek Kobajat falu felé. Hivatalos becslés még nem volt az érintett terület nagyságáról. A libanoni Vöröskereszt szerdán késő este közölte, hogy 17 embert evakuáltak és több mint 30-at kezeltek, köztük nyolcat kórházba szállítottak - írja az AP News.

"Rengeteg kár keletkezett. Sok a veszteség" - mondta Omar Massoud, Andakot falu polgármestere. Becslése szerint mintegy 2 millió négyzetméter - mintegy 500 hektár - fenyő- és tölgyerdő pusztult el.

"Amint látják, az időjárás és a szél... még a libanoni hadsereg helikopterei sem képesek megfékezni a tüzet" - mondta az Associated Pressnek.

A tűz szerdán kezdődött az északi Akkar tartományban, és azóta átterjedt a szíriai Homsz tartomány határ menti területeire. A Kobajat környéki területet úgy írják le, hogy Libanon legszebb erdei közé tartozik, tölgy-, fenyő- és cédrusfákkal.

A libanoni állami tulajdonú Nemzeti Hírügynökség szerdán késő este közölte, hogy a tűz 7 kilométeres távolságra terjedt ki, és 2 kilométer széles volt, eddig több tízezer fenyőfát pusztított el.

Szíriában a SANA állami hírügynökség szerint a szíriai tűzoltók szintén az al-Kusair térségében lévő falvakban küzdöttek a tüzek megfékezéséért. Szerda óta szíriai katonai helikopterek is részt vesznek a műveletben. Szajed al-Avád szíriai katasztrófavédelmi főnök szerint a széllökések és a magas hőmérséklet, valamint a zord terepviszonyok nehezítik az oltási műveleteket. A SANA szerint jelenleg is küzdenek, hogy a tüzeket a lakott területektől távol tartsák - mondta.

A libanoni kormány sürgős segítséget kért a szomszédos Ciprustól, amely nemrég három napon át küzdött évtizedek óta a legsúlyosabb bozóttüzekkel az ország területén. Libanonban 2019 októberében pusztító erdőtüzek tomboltak, amelyek több mint két napig tartottak, és a hegyekből a Zsuf térségében egészen a főváros, Bejrút határáig terjedtek. A felszerelés és a felkészültség hiánya a magas hőmérséklettel és a viharos széllel kombinálva okozta a tűz tombolását és az erdő nagy részének pusztulását. Akkor a tüzek kormányellenes tüntetésekhez vezettek, mert az oltási munkálatok lassan haladtak és a lakott területeket is elérte. Ebből pedig egy gazdasági válság is kinőtt az országban.