Az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt a határidős piacokon az SOFR kamatláb lejárataival a forgalom, annak ellenére, hogy a hitelintézetek eléggé hezitálnak ennek átvételében szerződéseiknél - írja a Financial Times. Az SOFR ellen korábban leggyakrabban felhozott érv, amely szerint annak piaci forgalma nem eléggé likvid, s épp ezért alkalmatlan a különböző pénzügyi termékek fedezésére, így lassan megdőlni látszik.

A lap szerint a nyár óta jelentősen megnőtt az SOFR kamatlábra  (Secured Overnight Financing Rate) kötött derivatív, csere és határidős ügyletek száma, amelyeket a szereplők jellemzően a kamatpiaci kockázatok kezelésére használnak. A pénzügyi iparág vezetői, a Fed és a brit hatóságok még 2017-ben jelölték ki az SOFR-t mint a a manipulációs botrányok után kivezetésre ítélt LIBOR(a londoni egynapos bakközi kamatláb) utódját. A bankok elvileg már 2022 elejétől nem folyósíthatnak olyan hitelt, amelynek kamatozását a LIBOR-hoz kötik, a hazai bankoknak is év végéig meg kell szüntetniük a LIBOR használatát. Azonban hiába volt az átállás időpontja már régóta ismert, nagyon nehezen megy a szereplők átállítása a korábban általánosan használt dollár LIBOR-ról, részben azért, mert a javasolt SOFR-t még nem nagyon tesztelte a piac. Az első SOFR-hez kötött tőkeáttételes hitel megjelenéséig egészen e hónap elejéig várni kellett, azaz három évet azután, hogy a New York-i Fed elkezdte publikálni az új kamatlábat.

A befektetők azonban az utóbbi idők fejleményei szerint optimistábban állnak hozzá az SOFR jövőjéhez. A múlt héten már mintegy 240 milliárd dollár értékben kötöttek SOFR alapú swap-ügyletet, ami a globális LIBOR és SOFR piac 13 százalékának megfelelő volumen. Ehhez képest júniusban az SOFR üzletek még csak a teljes piac 3 százalékát tették ki. A volumennövekedés részben az amerikai Határidős Piaci Bizottság SOFR First nevű kezdeményezésének volt köszönhető, amellyel több lépcsőben szerették volna a piaci szereplők számára megkönnyíteni a LIBOR-ról való átállást.

A legnagyobb amerikai határidős piacot üzemeltető SME Groupnál az SOFR-re nyitott határidős állományok értéke az év eleje óta 90 százalékkal emelkedett. A csoport pénzügyi és OTC termékekért felelős igazgatója szerint a piaci átállás az SOFR-re jóval előrehaladottabb állapotban van, mint korábban gondolták. Ez azonban csak a határidős piacokra igaz, a készpénznél és a hitelezésnél a váltás a jelek szerint jóval lassabban megy.

A LIBOR számítása elvileg azon alapul, hogy a bankok milyen kamatláb mellett lennének hajlandók pénzt kölcsönözni egy másik banknak. Az SOFR viszont a valós tranzakciók alapján számítódik, azt mutatja, hogy a bankok egy napra milyen kamat mellett tudnak amerikai állampapír fedezet mellett pénzhez jutni más bankoktól.

Mark Cabana a Bank of America vezető amerikai kamatstratégája szerint ugyanakkor hiába népszerű az SOFR a derivatív piacokon, még korántsem biztos, hogy a valós hitelezési piacon tényleg átveszik majd a szereplők. Szerinte eddig már egy sor cég és bank jelezte, hogy az SOFR nem felel meg teljesen az igényeiknek. Ennek oka, hogy a LIBOR árazásában sokkal jobban jelentkeztek a hitelpiaci kockázatok, a kivezetésre váró kamatláb sokkal jobban lemozogta a kockázatvállalási hajlandóság változásait. Úgy véli, nem feltétlenül az SOFR lesz az egyedüli, amely átveszi a LIBOR szerepét, hanem csak az egyik mutató lesz a sok közül, amely azért várhatóan dominálni fogja a piacot.