Az amerikai kormányzat álláspontja szerint egy ilyen virtuális pénz alkalmas lehet az adóhivatal kijátszására vagy akár pénzmosásra is - mondta Mnuchin.

"A pénzügyminisztérium rendkívüli módon aggódik a Libra miatt, amelyet nemcsak pénzmosásra lehetne felhasználni, hanem a terrorizmus támogatására is" - fogalmazott újságíróknak Mnuchin. Szerinte a Facebook vezetőinek "sokat kell majd dolgozniuk, hogy meggyőzzék a Trump-kormányzatot" e virtuális pénz biztonságosságáról. A Librára, mint mondta, nagyon erős szabályozást kell kidolgozni.

Mnuchin példaként a bitcoint említette, - amely az első és máig legfontosabb kriptopénz - mivel gyakran használták fel törvénytelen pénzügyi tranzakciókra, köztük adócsalásra, zsarolásra, és kábítószer-kereskedelemre. Egyúttal aggodalmát fejezte ki a bitcoin spekulatív jellege miatt is.

A washingtoni pénzügyminisztérium ugyan szívesen lát a pénzügyi rendszer hatékonyságát javító "felelősségteljes újításokat", ám "a tárca célja a pénzügyi rendszer integritásának megőrzése". Ezt nemzetbiztonsági kérdésnek nevezte. "Az én felelősségem a pénzünk védelme, és nagyon komolyan veszem a dollár tartalékvaluta szerepét" - mondta Mnuchin.

David Marcus, a Facebook egyik vezetője - aki a Libra-terv vezetője - kedden jelenik meg egy szenátusi bizottság előtt, hogy beszámoljon cége nagy vitát és berzenkedést kiváltó virtuális pénzzel kapcsolatos terveiről. Amerikai sajtóértesülések szerint a Facebook addig nem indítja meg a Libra forgalmát, amíg nem kapja meg a szükséges hatósági jóváhagyást, és Marcus a keddi szenátusi meghallgatáson szintén ezt az álláspontot képviseli majd.