A Flightradar24 valós idejű repülési információkkal látja el a polgárokat és a kormányzati szerveket, beleértve a részletes repülési információkat, a valós idejű helyszíneket és a repülési pályákat. A Flightradar24 az ADS_B nevű jelvevő eszközökkel figyeli a repülőgépeket az égbolton.

A kínai kormány nemrégiben közölte, hogy ezek az ADS_B eszközök képesek a polgári repülés valós idejű adatainak fogadására, valamint katonai repülőgépek adatainak fogadására és külföldre történő továbbítására – írja a CCTV News.

Az eszközt kémkedési eszköznek minősítik, ezért az összes Kínában telepített ADS_B eszközt fokozatosan eltávolítják.

A Flightradar24 az ADS_B-t különböző országok repülésrajongóinak adja, arra kérve őket, hogy az ADS_B-t helyezzék el az ablak mellé, hogy több mint 300 kilométeres körzetben megfigyelhessék és gyűjthessék a repülési adatokat. A cég önkéntesek toborzására vonatkozó hirdetéseket tölt fel a főbb platformokra, jelezve, hogy amíg önkéntesként csatlakozik, ingyenes felszerelést biztosít, megosztja a repülési információkat és adatokat, és élethosszig tartó tagságot biztosít a toborzáshoz, ami sok kínai légiközlekedési és rádiórajongót vonz.

Mivel az ADS_B csatlakozhat a hálózathoz, hogy adatokat továbbítson külföldre, ez kiváltotta a kínai kormány elégedetlenségét, azzal vádolva, hogy ADS_B berendezéseket vagy kémkedést helyez el, és illegálisan külföldre továbbítja a hazai légiforgalmi adatokat.