A múlt hét óta Szerbiában a pékek folyamatosan az állami árutartalékból igénylik a lisztet, amelyért az általános forgalmi adóval együtt 33 dinárt kell fizetniük - adta hírül a vajdasági Szabad Magyar Szó. Két év telt el, hogy a szerb állam ismét aktivizálta az a rendeletet, amely meghatározza a a T-500-as lisztből készült kenyér árát, ami az elkövetkező hat hónapban nem lehet 46 dinárnál (138 forint) drágább.

– Az állam 30 tonna búzát biztosított erre a célra, amiből mintegy 20 tonna liszt készül majd, s az adatokat hetente frissítik és küldik az Állami Árutartalék Igazgatóságának – mondta Uroš Kandić, a kereskedelmi minisztérium államtitkára a Szerbiai Rádió és Televíziónak.

A beszélgetés során szóba került a hús ára is, amely az elmúlt időszakban jelentősen, 15 és 30 százalék között emelkedett. Kandić közölte, már szóba került, hogy hatósági árat állapítanak majd meg a hús árával kapcsolatban is, ugyanúgy, ahogy tették azt a kenyér esetében.

– Az államnak megvan a lehetősége arra, hogy hat hónapra mind a termelői, mind a kereskedelmi árat szabályozza, viszont nem az a cél, hogy túlságosan is beleavatkozzunk, mert az nem jó, ugyanis ilyenkor gyorsan eljutunk oda, hogy az adott termékből hiány keletkezik, és azonnal megjelenik az árnyékgazdaság.