Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Négy nappal azt követően, hogy a szerbiai N1 Televízió képsorokat közölt arról a táborról, ahol a kínai Linglong-gumiabroncsgyár építésén dolgozó vietnámi munkásokat szállásolták el, a szerb munkaügyi minisztérium felügyelőket küldött ki a helyszínre - vette át a Nova.rs hírét a vajdasági Szabad Magyar Szó. Az Astra civil szervezet, amely emberkereskedelem gyanúja miatt tett feljelentést, valamennyi illetékes szerv azonnali reakcióját sürgeti.

A személyes okmányok elvétele és az emberhez méltatlan elszállásolás csak néhány azok az okok közül, amelyek miatt az Astra szerint a vietnámi munkásokkal szemben megvalósult az emberkereskedelem bűncselekménye. – Ők igazából olyan barakkokban élnek, amelyeknek betonból van a padlója, deszkából készült ágyakon alszanak, amit egy vékony paplannal takartak le, élelmet csak korlátozott mértékben kapnak, és egy olyan fürdőben fürdenek, aminek a padlója szintén beton. Az 500 emberre két toalett, két bojler és mindössze néhány zuhanyzó jut – jelentette ki Tina Piskulidis, a szervezet képviselője.

Szerbia törvényei – a munkatörvény és a külföldiek foglalkoztatásáról szóló törvény is – jól szabályozzák a munkavállalók jogait, mutatott rá Nebojša Rajković, a Szabad és Független Szakszervezetek Szövetségének főtitkára, aki szerint a helyzetért a munkaügyi felügyelőség a felelős, amely már évek óta nem végzi a feladatát.

Kép: N1

Időközben a szerb állami köztelevízió (RTS) kedden leközölt egy minisztériumi sajtóközleményt, amit más médiumok nem kaptak meg, és amelyben az olvasható, hogy a Linglong építkezése a legjobban felügyelt beruházás egész Közép-Bánátban. A Linglong vezetőségének egy nevét nem vállaló tagja az RTS-nek azt nyilatkozta, hogy mindaz hazugság, ami eddig a sajtóban megjelent. Állítása szerint a munkásoknak biztosították az alapvető életfeltételeket: vízgépeket, elektromos melegítőket, ruházatot és lábbelit.