Az Ausztráliában, a londoni NEX piacon, Frankfurtban, valamint a bécsi tőzsde harmadik kategóriájában jegyzett European Lithium 2011-ben vásárolta meg az ausztriai Koralpe hegységben található lítiumlelőhelyek kitermelési koncesszióját - írta az MTI.

A lítiumot az iparban főként hőálló üvegek és kerámiák, a repülőgépiparban alkalmazott ötvözetek, elemek és akkumulátorok előállítására használják.

A cég a 375 millió eurós beruházással 400-500 munkahelyet létesít a térségben. A beruházási keretből 220 millió eurós költséggel vegyipari üzemet épít a vállalat St. Paul vagy Wolfsberg térségében lítium-hidroxid előállítására. Az üzemben három műszakban 130-an, összesen mintegy 400-an dolgoznak majd. A cég további 85 alkalmazottat foglalkoztat majd nyersanyag-kitermelésében.

A bányákból évente 67 ezer tonna ércet szállítanak majd a feldolgozóüzembe, ahol évente 11 ezer tonna lítium-hidroxidot állítanak elő belőle. Az évi 11 ezer tonnás termelés a becslések szerint a BMW várható negyedéves szükségletének felel majd meg.

Az European Lithium a számítások szerint öt év termelés után éri el fedezeti pontját, majd Stefan Müller elmondása szerint "a jelenlegi árakon húsz éven keresztül évi 100-120 millió dollár nyereséget hoz majd". A bányából az ércet a hegyről lefelé a feldolgozóüzembe szállító elektromos teherautók több áramot termelnek majd, mint amennyire hegynek felfelé üresen szükségük lesz - mondta Stefan Müller.