A miniszterelnöki székre pályázó Ingrida Simonyte volt pénzügyminiszter közölte, hogy e három párt megszerezte a parlamenti helyek valamivel több mint a felét. Gabrelius Landsbergis, a Haza Szövetség elnöke szerint is megkezdődhetnek köztük a kormányalakítási tárgyalások.

Ramunas Karbaakis, a kormányzó Litván Gazdák és Zöldek Uniója (LGPU) pátszövetség vezetője elismerte a választási vereséget - írta az MTI nyomán az Infostart.hu.

Litvániában vasárnap tartották a parlamenti választás második fordulóját. A 141 fős egykamarás parlament, a Seimas képviselői közül 71-et közvetlenül, 70-et pedig pátlistán választanak meg négy évre. A második fordulóban az egyéni körzetekben legtöbb szavazatot szerző két jelölt mérte össze erejét.

A választás második fordulójában a részvételi arány jelentősen alacsonyabb volt, mint az első fordulóban. A litván szavazópolgároknak alig több mint 39 százaléka adta le voksát. A parlamenti választások második fordulójának eredményei alapján a 141 mandátumból 50-et szerzett meg.

Az azonos nemű párok kapcsolatának törvényesítése az egyik célunk - jelentette ki a Szabadság Párt egyik politikusa, Ausrine Armonaite az Euronews szerint. A Szabadság Párt a Liberális Mozgalommal együtt kerülhet be a kormányba.

Az eddigi kormányzó balközép Litván Gazdák és Zöldek Uniója (LGPU) pátszövetségnek 32 képviselője lesz a parlamentben.

Az új kabinetnek az ország gazdasági visszaesésével, a magas munkanélküliséggel és a koronavírus-járvánnyal kell elsősorban megküzdenie. Bár a litván gazdaság jobban jött ki eddig a járvány okozta válságból, mint a legtöbb európai uniós ország, Skvernelist bírálták érték amiatt, hogy nem tudta csökkenteni a munkanélküliséget, növelte az államadósságot, és nem tett eleget az újabb járványhullám megfékezése érdekében.

A 2,8 milliós balti államban sokan elégedetlenségüket fejezték ki a választási kampány során amiatt, hogy továbbra is nagyok a jövedelmi különbségek, holott a litván gazdaság látványos növekedést produkált azóta, hogy az ország 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz. A munkanélküliség 8,5 százalékos, és tavaly minden ötödik embert fenyegetett szegénység - jobbára az idősebb korosztályból, akárcsak tíz évvel korábban.

A gazdaság négy százalékkal zsugorodott 2020 második negyedében, ami a második legkisebb csökkenés volt az EU-ban a járvány közepette.

Az új kabinet várhatóan nem változtat elődje kül- és védelmi politikáján, de piacbarátabb lesz, és nem valószínű, hogy tovább növeli a szociális kiadásokat. A legégetőbb feladat a járvány elleni küzdelem, és kérdés, hogy elég bátor lesz-e a járvánügyi zárlat elrendeléséhez - mondta Kestutis Girnius politikai elemző.

Az utóbbi hetekben Litvániában is megugrott a fertőzöttek száma, akárcsak másutt Európában. Már 10 184 fertőzöttet tartanak nyilván, 134-en haltak bele a koronavírus okozte Covid-19 betegség szövődményeibe, és 4071-an gyógyultak meg.