"Ma és a múlt héten aktív megbeszéléseket folytattunk a Frontex európai határ- és parti őrséggel a litván-fehérorosz arról, hogy milyen módon lehet bevetni az uniós szervet" - mondta Liubajevas a helyi közmédia szerint. Nemcsak az Alekszandr Lukasenka vezette belarusz rezsim elől menekülő helyiekről van szó, hanem olyan irreguláris bevándorlókról, akik Afganisztánból, Pakisztánból indultak útnak.

Az uniós tisztviselők a tervek szerint július 1-jén kezdik meg munkájukat a fehérorosz határon. Liubajevas szerint a litván hadsereget is bevonhatják a feladatba.

"Az erőket most aktívan telepítik a litván-fehérorosz határ azon határszakaszaira, ahol a legtöbb jogsértés történik" - mondta a litván határőrség vezetője. "Ebben az esetben az Állami Határőrszolgálat tartalékos állományáról van szó. [...] Mi is aktív megbeszéléseket folytatunk és tervezzük, hogy a megfelelő időben bevonjuk a hadsereget" - tette hozzá.

Május 23-án egy állítólagos bombariadó miatt a fehérorosz légvédelem vadászgépe földre kényszerítette a Ryanair Athén és Vilnius között közlekedő járatát. Fehéroroszország azt állította, hogy a járatot a Hamász palesztin militáns csoport bombafenyegetése miatt irányították át. Egy magas rangú közlekedési tisztviselő felolvasott egy levelet az újságíróknak, amely állítása szerint a militáns csoporttól származott. Azonban földet érve a gépről egyetlen utast távolítottak el: az ellenzéki újságírót, a 26 éves Roman Protaszevicset. Akkor az EU-szankciókat hirdetett ki a fehérorosz rezsim ellen, amire Lukasenka úgy reagált, hogy megfenyegette az EU-t: "migránsokkal és kábítószerekkel" árasztja el Európát