Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Két litván cég dolgozói két éve napi hatórás munkarendben dolgoznak, és a vállalatok most azt tervezik, hogy négy órára rövidítik a munkaidőt - írta a Rzeczpospolita. A heti 30 órás munkaidő 100 százalékosan bevált: a cégek profitja nőtt, a munkavállalók elégedettebbek, különösen hogy fizetések nem lett kisebbek a rövidebb munkaidő miatt és a szabadságok is megmaradtak.

Mind a két cég elektromos hálózatokat tervez és épít, az egyik létszáma hét, a másiké 16 fő. Mind a két vállalkozásnál az emberek mondják meg, melyik órákban akarnak dolgozni. Az átlagfizetés szeptemberben a Valandisban 1455 euró (457 ezer forint) volt, az Engineernél 1564 euró (491 ezer forint) volt.

A vezetők elmondták, hogy fokozatosan akarják a munkanapot 4 órásra csökkenteni, és más vállalatokat is arra biztatnak, hogy kövessék a példájukat. Zsygimantas Mauricas, a Luminor bank közgazdásza emlékeztet rá, hogy a munkanap rövidítésének legnagyobb akadálya a versenyképesség ezzel járó romlása. Franciaországban például 35 órásra vitték le a munkahét hosszát, de vissza kellett vonni a rendelkezést, mert gyengítette az ország versenyképességét.