Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Auchan, a Casino, a Carrefour, a Cora, a Monoprix és a Picard bevonták a két cég mélyhűtött lasagne-, cannelloni-, bolognai spagetti, hachis parmentier (marhahúsos rakott krumpli), és muszakakészítményeit - közölte vasárnap a francia Kereskedelmi és Forgalmazói Szövetség (FDU). Az érdekszervezet közleménye szerint a termékek bevonásának oka az, hogy nem megfelelően tüntették fel a készítményeken a hús fajtáját.

Egy hetedik áruházlánc, a Systeme U - amely nem tagja az FDU-nek - közölte: szintén leveszi polcairól a Findusnak és franciaországi forgalmazójának készítményeit.

Benoit Hamon, a gazdasági, pénzügyi és külkereskedelmi miniszter mellé rendelt francia fogyasztóvédelmi miniszter a Le Parisien című fővárosi napilapnak adott interjúban azt mondta, hogy további visszavonások várhatók, miután a Findus érintett termékeit a Comigel elnevezésű francia leányvállalata készítette, amely más forgalmazóknak is szállított marhahúsos készítményeket, összesen 16 európai országba.

Az ügy azután pattant ki Nagy-Britanniában, hogy a Findus marhahúsosként megjelölt készítményeiben, például lasagne-ban, nagy mennyiségű lóhúst találtak. Nagy-Britanniában és Svédországban már a héten bevonták a Findus hivatalosan Franciaországban készített termékeit.

Feljelentés ismeretlen tettes ellen

A Findus szombaton bejelentette, hogy hétfőn feljelentést tesz Párizsban ismeretlen tettes ellen, amiért a franciaországi beszállítója, a Spanghero őt is megtévesztette, amikor Romániában rendelt lóhúst szállított marhahús helyett. A Spanghero látja el hússal a Comigelt, amely a Findus számára Luxembourgban készíti a marhahúsos termékeket.

A fogyasztóvédelmi miniszter tájékoztatása szerint az ügyben indított vizsgálat eredményei szerdán lesznek nyilvánosak. Az ugyanis még nem egyértelmű, hogy a romániai vágóhidak adták-e el marhahúsként a lóhúst, vagy pedig a francia beszállító szándékosan rendelt olcsóbb lóhúst, majd azt marhahúsként adta tovább. A romániai szakemberek mindesetre azonnal tiltakoztak a vádak ellen.

A miniszter szerint ez a bonyolult élelmiszerlánc több, mint 300 ezer euró bevételt hozott az érintetteknek. A francia Spanghero ugyanis egy ciprusi brókercégtől vette a húst, amely pedig egy holland alvállalkozóval dolgozott. Vagyis nem a francia cég, hanem ez utóbbi szerezte be a húst Romániából. A Spanghero szombaton azzal védekezett, hogy "európai eredetű marhahúst" vett, és azt továbbadta. "Ha tényleg lóhúsról van szó, akkor azt a romániai beszállítóinkon fogjuk számon kérni" - mondta szombaton Barthélémy Aguerre, a Spanghero elnöke.