Azt követően, hogy a brit kormány egy új "jelzőlámparendszert" vezetett be a Covid-19-járvány elleni helyi fellépés szabályozására, több észak-angol város kapta meg a 3-as, "nagyon veszélyes" besorolást. Ez azt jelenti, hogy különösen magas náluk a napi fertőzési ráta - írja az Infostart.

London az új korlátozok értelmében a vele határos Essex megyével együtt a sárga fokozatból átkerül a narancs, "fokozottan veszélyes" besorolásba. Az intézkedéseket először Sadiq Khan főpolgármester, majd Matt Hancock egészségügyi miniszter jelentette be, akivel a városvezető csütörtökön konzultált.

Egyetlen kibúvó marad, a szabad ég alatt még lehet különböző helyen élő embereknek hatos csoportokban találkozni. Egy másik kiskapu az úgynevezett "támogató buborék" - egy másik háztartással fenntartható a kapcsolat, ha mindkét otthon lakói csak egymást látogatják.

Mindeközben fennmarad az a furcsa állapot, hogy az éttermek és pubok nyitva maradnak - ezek tető alatti részeit viszont csak az emberrel csak a vele egy fedél alatt élőkkel látogathatja. Lehet kiállításra és konditerembe is járni - előbbibe azonban tanácsos időpontot foglalni.

Nyitva maradnak az iskolák is, bár közeledik az őszi szünet és a munkahelyeken engedélyezett a keveredés, bár az ajánlás az, hogy aki teheti, dolgozzon otthonról.

Khan londoni főpolgármester még keményebb fellépést akart a fővárosban, amit a különböző kerületekben tapasztalt különböző fertőzési számok ellenére egységes korlátozással sújtanak. A városvezető úgy fogalmazott, hogy a vírus mindenhol gyorsan terjed, és a mutató hamarosan eléri a 100 ezer főre jutó 100 új napi fertőzést.