Amikor a londoni City a csúcson volt a 2000-es évek elején, Michael Spencer, az egyik legismertebb brókercég vezetője azzal viccelődött, hogy a brit főváros központjában szobrot kellene állítani Paul Sarbanes és Michael Oxley amerikai politikusoknak, akik munkája nyomán jelentősen megszigorították a New York-i Wall Streeten a tőzsdei kereskedés szabályait. Ez nyitott ugyanis utat annak, hogy megerősödjön a City szerepe a világ pénzpiacain.

Ma párizsi és frankfurti brókerek viccelődhetnek hasonlóképpen. Azt javasolhatják, hogy a brexit ismert élharcosainak, Nigel Farage-nak, a brit függetlenségi párt korábbi vezetőjének és Boris Johnson jelenlegi miniszterelnöknek szobrot kellene állítani a két városban, mert áldásos tevékenységüknek köszönhetően a britek kiléptek az EU-ból, ami eltereli a Citytől a pénzforgalmat az uniós pénzügyi központokhoz - vezeti fel a londoni pénzpiac hanyatlását bemutató cikkét a Lionel Laurent, a Bloomberg publicistája.

Oda a vonzerő

Bár nincs egyértelmű nyertese a változásnak, mivel az EU-ban nem alakul ki egyetlen a londoni Cityhez mérhető pénzügyi központ, a hanyatlás látványos. A számokból ugyan nem lehet kihámozni, hogy ez mennyire írható a brexit számlájára, az adatok egyértelmű irányt mutatnak. Például az első vállalati részvénykibocsátásoknak (IPO) idén csak három százaléka jutott a londoni tőzsdére, míg 15 évvel ezelőtt 15 százalék volt ez az arány.

A vezető index, az FTSE-100 értéke dollárban számolva hét százalékkal csökkent 2016 közepe, a brexitnépszavazás óta, ami a legrosszabb a világ vezető tőzsdeindexeinek összehasonlításában. A brit cégek súlya csökkent az MSCI World blue-chip indexben, és ez tovább folytatódhat annak nyomán, hogy a brexit után vissza fog szorulni az európai vállalatok kereskedése a Cityben. Erre készülve döntenek úgy olyan nagyok, mint a Segro Plc logisztikai vállalat, hogy bevezetik a részvényeiket valamelyik európai - a Segro esetében a párizsi - börzére is.

Romló imázs

A világ pénzpiaci kereskedői ma már nem tartják számon Londont kedvenc piacaik között - derült ki a Bank of America felméréséből. Az eszközalapok 12,7 milliárd fontnyi vagyonukat vitték el az Egyesült Királyságból 2016 és 2020 között - állapította meg a brit Befektetési Szövetség. A Londoni Értéktőzsde (LSE) AIM alpiacán a The Times összesítése szerint 2019-ben csak 10 IPO volt, szemben a 2018-as 42-vel és a 2017-es 50-nel. Miközben a tőzsdei kereskedés Párizsban és Frankfurtban nőtt 2016 óta, Londonban stagnál.

Ez nem jelenti azt, hogy a Citynek vége. Például a New Financial kutatóintézet számításai szerint a származékos tőzsdei kereskedésben és a valutakereskedésben még mindig több mint 80 százalékos a részesedése Európában. A helyzet javulhat, ha egy szerencsés kereskedelmi megállapodás az EU és az Egyesült Királyság között megszüntetheti a négy éve tartó bizonytalanságot, ami elriasztja a befektetőket a szigetországtól.

Van azonban két nagy versenytárs, az USA és Kína, amelyekkel a teljes Európai pénzpiac csak együtt veheti fel a versenyt. A kihívást jól jelzi, hogy várakozások szerint 2040-ben a tőkepiaci tevékenységek több mint fele Ázsiában fog zajlani. Ha nem jön össze az összefogás London és Párizs, Frankfurt, illetve a többi európai pénzpiac között, akkor New Yorkban és Sanghajban Farage és Johnson szobra mellé valószínűleg odaállíthatják Michel Barnier, az EU brexitügyi főtárgyalója szobrát is. Hálából, hogy háttérbe szorították országukat, kontinensüket a világ pénzpiaci versenyében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!