A 36 oldalas dokumentum megerősíti, hogy Nagy-Britannia olyan kapcsolatrendszert kíván kialakítani az EU-val, amelynek fő eleme egy átfogó kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodás - idézi a kormány közlését az MTI.

A brit elképzelés szerint e megállapodásban olyan alapelveket kell érvényesíteni, amilyenek például az EU és Kanada kétoldalú szabadkereskedelmi egyezményében is szerepelnek.

A csütörtökön közzétett javaslatcsomag szerint a december végéig tartó átmeneti időszak "korlátozott, de elégséges" időt biztosít egy ilyen megállapodás elérésére.

A dokumentum leszögezi ugyanakkor, hogy ha júniusig nem látszanak egyértelműen e megállapodás körvonalai, a kormánynak döntenie kell arról, hogy folytassa-e a tárgyalásokat.

Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense nem tartja elképzelhetőnek, hogy egy év alatt átfogó szabadkereskedelmi megállapodás szülessen az Európai Unió és az Egyesült Királyság között.

A szakértő csütörtökön az M1 aktuális csatornán azt mondta, hogy négyszer tíz napot tárgyalnak majd a felek, ami szerinte arra talán elég lesz, hogy egy alapszintű kereskedelmi megállapodást írjanak alá.

Bár a britek eddig azt ígérték, hogy az európai közös piachoz való hozzáférésért cserébe igazodnak majd az EU-s szabályokhoz, lehet, hogy felvállalnák a vámokat, mennyiségi korlátozásokat, és kilépnének a közös piacról.

Ebben az esetben vagy csak nagyon korlátozott lesz, vagy egyáltalán nem is lesz megállapodás év végéig, és akár kereskedelmi háború is kialakulhat.