Ha kis különbséggel is, de London júniusban visszaelőzte Amszterdamot az európai tőzsdei részvényforgalom nagysága alapján készülő listán – adta hírül a Bloomberg. Idén ez volt az első hónap, hogy a brit főváros került az élre, miután a brexit miatt a kereskedés zöme átkerült a szigetországból a kontinensre. A londoni piacokon napi átlagban 8,92 milliárd euró értékű forgalmat bonyolítottak le a kereskedők, miközben a holland piacokon 8,8 milliárdot – idézi a hírügynökség a Cboe Europe kereskedési platform adatait.

Ezt megelőzően májusban Amszterdam napi 9,4 milliárd euró átlagos fogalmat produkált, miközben London 8,7 milliárdot. A harmadik helyen helyen Párizs áll 6,1 milliárdos májusi, illetve 5,8 milliárdos júniusi átlagos napi részvényforgalommal. London visszatérése az első helyre ugyanakkor nem jelenti azt , hogy a szigetország visszanyerte volna régi fényét, azaz a brexit előtti vezető helyét. Például 2020 decemberében 14,3 milliárd euró volt a fogalom Londonban, míg 2,2 milliárd Amszterdamban.

Az Egyesült Királyság uniós kilépése után a brit pénzügyi szolgáltatók elvesztették a jogosultságukat, hogy az EU egységes piacán kereskedjenek a legnagyobb európai vállalatok részvényeivel. Az EU újra megnyithatná ezt a lehetőséget előttük, ha a londoni kormány kötne egy szerződést az unióval a felek pénzügyi szabályozásának megfelelőségéről, ám ennek nem sok jelét látni.

A brexittel annyit nyertek a londoni pénzemberek, hogy kereskedhetnek a svájci befektetési termékkel, ami az EU-ban 2019 óta tilos. London hamarosan visszanyeri európai és világszintű kereskedési központ szerepét, amiben csak segít, hogy az ottani cégek megszabadultak az EU restriktív szabályozásától – véli Alberto Tocchio, a Karios Partners tőketársaság portfóliómenedzsere.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!