"A jövő héten várható kivételesen meleg időjárás miatt az ügyfeleknek csak a legszükségesebb utazásokra érdemes használniuk a londoni közlekedési hálózatot" - mondta Andy Lord, a Transport for London (TfL) üzemeltetési főnöke a CNN tudósítása szerint.

A londoni metró- és vasúti járatokon ideiglenes sebességkorlátozásokat vezetnek be, mert a perzselő forróság miatt károsodhatnak a vezetékek és jelzőberendezések. A síneket rendszeresen ellenőrzik, mert könnyen lehet, hogy deformálódnak majd.

Az autósoknak is azt javasolják, hogy inkább maradjanak otthon.

A helyzet komoly

A meteorológiai intézet először adott ki piros színű figyelmeztetést az ország egyes részeire, köztük Londonra és Manchesterre, és "nagyon komoly helyzetnek" nevezte a riasztást. A Met Office szóvivője szerint ebben hőségben az emberi élet is veszélyben van.

Délebbre erdőtüzek lobbantak

Máshol Európában a tikkasztó hőségben erdőtüzek pusztítottak: Spanyolország, Franciaország és Portugália egyes részein evakuálni is kellett a lakosságot.

A hőhullám áldozatokat is szed. Portugáliában július 7. és 13. között 238, Spanyolországban július 10. és július 14. között 237 többlethalálozást regisztráltak a hatóságok.

Kongatják a vészharangot a britek

A brit meteorológiai hivatal meteorológusai 2020 nyarán éghajlati előrejelzések segítségével írtak egy fiktív előrejelzést 2050 július 23-ra.

Ez az előjelezés kísértetiesen hasonlít 2022 nyarának valóságához.