Az ügyet az ITV brit kereskedelmi televízió hozta nyilvánosságra, miután eljutott hírszerkesztőségéhez egy email, amelyben Martin Reynolds, Boris Johnson miniszterelnök személyi titkára hív meg tisztviselőket 2020. május 20-ra egy kerti partira - írja az MTI.

A BBC forrásai szerint a rendezvényen hozzávetőleg 30-an vettek részt, köztük Johnson és felesége, Carrie Symonds is. A BBC megkeresésére a Downing Street egyelőre nem adott felvilágosítást arról, hogy a kormányfő valóban jelen volt-e a partin.

A koronavírus-járvány első hullámának megfékezésére 2020. március 23-án elrendelt angliai korlátozások értelmében - amelyek a kerti parti idején még érvényben voltak - kettőnél több, nem egy háztartásban élő ember szabadtéren sem tartózkodhatott egymás társaságában, és a nem együtt élő családtagok, ismerősök otthonukban sem látogathatták egymást.

Ez már a második

Néhány héten belül ez a második hasonló botrány Johnson körül.

Decemberben nyilvánosságra került, egybehangzó sajtóértesülések szerint 2020 végén, a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt újabb szigorú korlátozások megsértésével karácsonyi partit rendeztek a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban.

Boris Johnson többször is határozottan cáfolta, hogy a Downing Street-i stáb bármilyen akkori előírást megsértett volna, de a partiról szóló értesülések azóta is makacsul tartják magukat.

A kedden kipattant újabb botrány után a londoni rendőrség közölte, hogy "az ügyről napvilágot látott széleskörű médiabeszámolók nyomán" kapcsolatba lépett a brit kormány munkáját összehangoló kabinetirodával. A Scotland Yard egyelőre nem tért ki arra, hogy indul-e az ügyben hivatalos rendőrségi vizsgálat.

Erősödő elégedetlenség

A kormányzó brit Konzervatív Párt prominens képviselői közül az elmúlt időszakban többen is figyelmeztették Johnsont a párton és a szavazótáboron belül erősödő elégedetlenségre.

Az elégedetlenség egyik kirívó jelzése volt, hogy a konzervatívok egy decemberi időközi választáson vereséget szenvedtek egy olyan választókörzetben, amelynek korábban mindig tory képviselője volt.

A nyugat-angliai North Shropshire választókerületben a harmadik legnagyobb országos parlamenti párt, a Liberális Demokraták jelöltje, Helen Morgan győzött.

Ez a térség az 1830-as évek óta létezik parlamenti választókerületként, és az azóta eltelt csaknem két évszázadban mindig konzervatív párti képviselője volt.

Az időközi választást ráadásul szintén egy politikai botrány miatt kellett kiírni: a korábbi tory képviselő, Owen Paterson komoly lobbibotrányba keveredett, és az ellene indult parlamenti vizsgálat közepette novemberben lemondott képviselői mandátumáról.

A Konzervatív Párton belüli elégedetlenség markáns megnyilvánulása volt az is, hogy a kormány a tory frakció hosszú ideje nem tapasztalt méretű lázadása közepette, ellenzéki szavazatokkal tudta csak jóváhagyatni december végén a londoni alsóházban az omikron koronavírus-változat terjedésének megfékezését célzó kormányzati intézkedéseket.

Rendkívüli elégedetlenséget jelezett a ConservativeHome nevű független, de a Konzervatív Párthoz közel álló befolyásos online politikai fórum minapi felmérése is. A párttagság körében elvégzett vizsgálat azt mutatta ki, hogy Johnson támogatottságának nettó egyenlege - vagyis a támogatók és az elégedetlenek százalékos arányának különbsége - mínusz 33,8.

Ez Boris Johnson eddigi legrosszabb népszerűségi mutatója azóta, hogy 2019-ben miniszterelnökként hivatalba lépett.