Dominc Raab a londoni parlament alsóházában tartott tájékoztatást a képviselőknek az afganisztáni helyzetről. A külügyminiszter azt mondta, hogy a szigetország a témában gondosan kalibrálja majd a cselekedeteit - ahhoz mérve, hogy a tálibok milyen döntéseket hoznak és mit tesznek. A politikus úgy fogalmazott, hogy London számonkéri a tálibokon az általuk tett vállalásokat; egyebek mellett a terrorizmus, az ország szabad elhagyása és a humanitárius segélyek eljuttatása ügyében, és ehhez a rendelkezésére álló összes politikai, gazdasági és diplomáciai eszközt kész is felhasználni.

Nem sokkal korábban, ugyancsak a londoni alsóházban Boris Johnson brit miniszterelnök beszélt, aki kijelentette: ha az új kabuli rezsim nemzetközi elismerésre törekszik és hozzá akar jutni a külföldi számlákon befagyasztott több milliárd dollárnyi tőkéhez, akkor nem szabad megengednie, hogy Afganisztán újból a terrorizmus melegágyává váljék.

Vasárnap a BBC brit közszolgálati televíziónak Sir Nick Carter tábornok, a brit fegyveres erők vezérkari főnöke nyilatkozott. A tábornok is olyan értelmű nyilatkozatot tett, hogy a tálib vezetés feltételekkel juthat csak hozzá a külföldön lévő afganisztáni vagyoneszközökhöz. Carter - alig burkolt utalást téve a külső nyomásgyakorlási lehetőségekre - elmondta: több mint kilenc milliárd dollárnyi afgán tőke van amerikai bankokban, és erre a pénzre Afganisztánnak szüksége lesz. Ehhez a pénzhez megfelelő magatartás esetén a tálib vezetés kaphat külső segítséget.

A külügyminiszter alsóházi tájékoztatóján Dominic Raab azt is közölte, hogy London igyekszik a lehető legnagyobb számban megnyerni a világ befolyásos országait annak a törekvésnek, amelynek célja maximális mérséklő hatású befolyás gyakorlása a tálib vezetésre. Ugyanakkor a politikus hangsúlyozta azt is, hogy a nemzetközi közösségnek alkalmazkodnia kell az Afganisztánban kialakult új realitáshoz.

Nem sokkal korábbi alsóházi felszólalásában Boris Johnson miniszterelnök azt mondta: ha valaki arra a kijelentésre ragadtatná magát, hogy a nyugati szövetségesek az elmúlt húsz évben semmit nem értek el Afganisztánban, el kell neki mondani, hogy a brit és a szövetséges fegyveres erők tették lehetővé, hogy 3,6 millió afganisztáni lány járhat jelenleg iskolába, és ez idő alatt a nyugati világ védve volt az al-Kaida terrorhálózat támadásaitól. Johnson hangsúlyozta: az elmúlt húsz évben 150 ezer brit katona fordult meg Afganisztánban, és erőfeszítéseiknek köszönhetően ebben az időszakban sem Nagy-Britanniában, sem egyetlen más nyugati országban nem történt Afganisztánból kiinduló terrortámadás.