A tanulmány a brit állami egészségügyi ellátórendszer (NHS) kontaktkutató szolgáltatásának mobileszközökre letölthető alkalmazására utal. Az NHS COVID-19 nevű alkalmazás a július 15-én zárult egy hétben csaknem 620 ezer embernek küldött automatikus értesítést arról, hogy tíz napra elkülönítésbe kell vonulniuk, mivel környezetükben valakinek a koronavírus-tesztje pozitív lett - írja a CEBR-re hivatkozva az MTI londoni tudósítója.

Sajid Javid egészségügyi miniszter - akinek koronavírus-szűrési lelete a hétvégén szintén pozitív lett, és emiatt ő, valamint Boris Johnson miniszterelnök és Rishi Sunak pénzügyminiszter is elkülönítésbe vonult - a minap bejelentette, hogy augusztus 16-tól a koronavírus elleni vakcina mindkét dózisával beoltottaknak Angliában nem kell karanténba vonulniuk az NHS-alkalmazás értesítése esetén sem.

A CEBR friss modellszámításai szerint azonban az addig hátralévő időszakban is meghaladhatja a 4,6 milliárd fontot (1923 milliárd forintot) az a gazdasági veszteség, amelyet az NHS-alkalmazás értesítései nyomán tömegesen karanténba vonuló munkaerő kiesése okoz. Ezt a veszteséget csak 0,3 milliárd fonttal csökkentené, ha a brit kormány a kulcsfontosságú területeken dolgozókat mentesítené a karanténkötelezettség alól.

Milliószám érkezhetnek az sms-ek

A CEBR becslései szerint csak az e hét eleje és a teljes körű oltásban részesülők karanténmentesítésére kitűzött augusztus 16-i időpont közötti négy hétben több mint 7,6 millióan kaphatnak elkülönítési felszólítást az NHS-alkalmazástól, és közülük 3,6 millióan dolgoznak olyan munkakörökben, amelyekben nem lehetséges az otthoni munkavégzés.

Az ebből eredő 4,6 milliárd fontos gazdasági veszteség az idei első negyedévben megtermelt brit hazai össztermék (GDP) 0,9, a tavalyi egész évi GDP-érték 0,2 százalékával egyenlő - vélik a londoni elemzők.

Hiány lett metróvezetőkből a karantén miatt

Az NHS-alkalmazás által automatikusan elkülönítésbe vezényelt alkalmazottak hatalmas száma miatt a brit üzleti szektor is egyre komolyabb figyelmeztetéseket küld a kormánynak. Egy időre le kellett állítani vagy részben fel kellett függeszteni a 400 kilométeres londoni metróhálózat több vonalának működését, mivel a karanténra kötelezettek nagy száma miatt alig maradt munkára fogható metróvezető - írja az MTI.

Az áruházak arra figyelmeztették a kormányt, hogy hiány támadhat egyes termékekből, miután a beszállító cégek és a fuvarozó vállalatok alkalmazottai szintén tömegesen kénytelenek elkülönítésbe vonulni a mobiltelefonos NHS-alkalmazás által küldött értesítések nyomán.