A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetési és kutatási részlegének - BofA Merrill Lynch Global Research - szerdai elemzése szerint a kockázati forgatókönyv most már az, hogy nem sikerül megemelni a törvényhozás által meghatározott adósságlimitet az augusztus 2-ai határidőig, és ezután az amerikai pénzügyminisztériumnak várhatóan "prioritási sorrendet" kell megállapítania fizetési kötelezettségeire.

Idővel azonban egy ilyen fizetési menetrend is fenntarthatatlanná válna, és egyre növekedne annak a valószínűsége, hogy az amerikai kormány a kincstárjegyek - vagyis a szuverén amerikai adósság - törlesztésével hátralékba kerül - áll a BofA Merrill Lynch Global Research londoni elemzőinek szerdán felvázolt kockázati forgatókönyvében.
A ház előrejelzése szerint ha az adósságlimit emelésének elmaradása miatt az Egyesült Államok késedelembe kerül a kincstárjegyek augusztus 15-én esedékes kamatfizetésével, a Fitch Ratings hitelminősítő a jelenlegi "AAA"-ról "RD"-re - korlátozottan nem törlesztő - rontja az amerikai szuverén adósosztályzatot.

Egy másik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's már maga is jelezte, hogy ha az amerikai kormány "akármilyen rövid időre" elmarad piaci adósságának törlesztésével, az azt eredményezheti, hogy a cég a hosszú és a rövid lejáratú amerikai államadósságra egyaránt "SD" - szelektív nem teljesítő - besorolását ad, vagyis gyakorlatilag fizetésképtelennek minősíti az Egyesült Államok kormányát.

A Standard & Poor's és a Moody's Investors Service e hónap közepén leminősítést valószínűsítő negatív megfigyelés alá vette az Egyesült Államok lehetséges legjobb, "AAA" - illetve a Moody's besorolási módszertanában "Aaa"-val jelölt - adósosztályzatait.

A Fitch Ratings a világ vezető szuverén adósainak kilátásairól összeállított, minap Londonban kiadott átfogó helyzetértékelésében ugyanezt arra az esetre helyezte kilátásba, ha az augusztus 2-ai határidőig nem jön létre egyezség az államadósság-plafon megemeléséről.

A BofA Merrill Lynch Global Research szerdai londoni elemzése szerint sem Harry Reid szenátusi demokrata vezető, sem John Boehner republikánus képviselőházi elnök eddig előterjesztett, külön-külön kidolgozott tervei nem lesznek elégségesek a hitelminősítőknek, amelyek legalább négyezer milliárd dollárnyi kiadáslefaragást eredményező, hosszú távú reformokat szeretnének látni. A ház szerint Boehner terve "szinte bizonyosan" amerikai osztályzatrontáshoz vezetne egy vagy több hitelminősítő részéről, de az általános vélekedéssel szemben Reid elképzelései sem kezelik a hitelminősítők legfőbb aggályait, mivel nem javítanák a hosszú távú államháztartási deficitpályát.

Az Egyesült Államok törlesztésképtelenné válásával kapcsolatos piaci aggodalmak szerdán már megjelentek a kockázati árazásokban is. Az amerikai államadósság törlesztési kockázatára köthető  CDS  díjszabása a szerdai londoni kereskedésben 62 bázispont - tízmillió dollár amerikai államadósság után 62 ezer dollár - volt, hozzávetőleg tíz bázisponttal magasabb az elmúlt hónapok tipikus amerikai CDS-szintjeinél. Ez a CDS-díjszabás is azonban csak a korábbi amerikai kockázati árazásokhoz képest tűnik magasnak.

A súlyos adósságválsággal küszködő Görögország CDS-árazása a szerdai londoni kereskedésben például 1680 bázispont - tízmillió euró görög államadósságra 1,68 millió euró - közelében járt, ami a CMA DataVision londoni piaci adatszolgáltató számítási modellje szerint azt jelzi, hogy a piac 76 százalékos halmozott valószínűséggel árazza Görögország mint szuverén adós törlesztésképtelenné válását az irányadó ötéves távlatban.