Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A brit kormány döntése alapján azok a külföldi EU-polgárok, akik törvényesen és életvitelszerűen Nagy-Britanniában laknak, a brit EU-tagság megszűnése (brexit) után is maradhatnak az országban, és érvényben maradnak jelenlegi jogosultságaik is, de letelepedett státusért - vagyis meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért - kell folyamodniuk a brit belügyminisztériumhoz.

A tárca csütörtöki tájékoztatása szerint ezt a 27 EU-tagország Nagy-Britanniában élő állampolgárai közül e hónap elejéig 750 ezren tették meg.

A lista élén a lengyelek és a románok állnak 132 400, illetve 110 900 letelepedési folyamodvánnyal. A nagy tagországok állampolgárai közül az olaszok 91 400, a spanyolok 52 900, a franciák 32 300, a németek 26 600 folyamodványt nyújtottak be.

A belügyminisztérium statisztikája szerint a magyarok a középmezőnyben járnak 24 500 letelepedési kérelemmel.

A közép- és kelet-európai EU-tagországok állampolgárai közül a szlovénok nyújtották be a legkevesebb kérvényt: június elejéig 800 szlovén állampolgár folyamodott letelepedett státusért.

A belügyi tárca kimutatása szerint a hatóságok az eddig feldolgozott 668 ezer kérelem csaknem mindegyikét kedvezően bírálták el, a folyamodványok alig 0,2 százaléka esetében nem született valamilyen okból jóváhagyó döntés.

A Nagy-Britanniában élő és maradni kívánó külföldi EU-állampolgároknak személyazonosságukat kell igazolniuk és azt, hogy életvitelszerűen tartózkodnak az országban. Emellett be kell jelenteniük, ha korábban elmarasztaló bírósági ítélet született ellenük valamely bűncselekmény miatt.

A brit kormány 3,75 millió fontos (1,4 milliárd forintos) költségvetéssel országos kampányt indított, arra biztatva a külföldi EU-állampolgárokat, hogy maradjanak Nagy-Britanniában és folyamodjanak a letelepedett státusért. A kérvényezési rendszer sikeres működése érdekében a belügyminisztérium több mint 1500 fős alkalmazotti gárdát toborzott kifejezetten a folyamodványok elbírálására, és új központot alakított ki a telefonon, e-mailben és online felületeken érkező megkeresések, kérdések feldolgozására.

A központ - EU Settlement Resolution Centre - az Egyesült Királyság területéről a 0300 123 7379 telefonszámon hívható hétköznap 8-tól 20 óráig, hétvégenként fél 10-től fél 5-ig. Akik nem akarják vagy nem tudják az e célra kifejlesztett mobilalkalmazást használni, postán is elküldhetik a minisztériumnak útlevelüket vagy egyéb személyazonosító okmányaikat.

A külföldi EU-állampolgároknak legalább 2020. december 31-éig lesz idejük tartós nagy-britanniai letelepedésük engedélyeztetésére, akár életbe lép a Brexit feltételeit tartalmazó - a londoni alsóház által eddig háromszor elutasított - megállapodás, akár nem.

A korábbi tervekkel ellentétben a rendszer teljes körű indulásával ingyenessé vált a külföldi EU-állampolgárok számára a brexit utáni időre szóló tartós letelepedési engedély kérelmezése, és akik az engedélyezési rendszer próbaüzemeinek időszakban már befizették a díjat, visszakapják pénzüket - írta az MTI.