Liam Carson, az egyik legnagyobb londoni központú globális pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics európai feltörekvő piacokkal foglalkozó közgazdásza a magyar, a cseh és lengyel hazai össztermék (GDP) első negyedévi növekedési adatait kommentálva közölte: a cég súlyozott számítási módszertana szerint a három gazdaság együttes növekedési üteme 4,8 százalék volt éves összevetésben 2018 első három hónapjában, gyakorlatilag azonos a tavalyi utolsó negyedév ugyanígy kiszámolt, 4,7 százalékos regionális növekedési átlagával.

A lakossági fogyasztás erőteljes szinten stabilizálódott a közép-európai gazdaságokban, a háztartásokat segítette a gyors bérnövekedés és az alacsony infláció, Magyarországon pedig ehhez az áprilisi választások előtti időszak költségvetési ösztönzése is társult.

QP | Quality Placement

Mindemellett regionális szinten az ipari beruházási tevékenység is élénkült, 2014 második negyedéve óta a leggyorsabb ütemben.

A három gazdaság kapacitás-kihasználtsági rátái az elmúlt években meredeken növekedtek, és az ipari beruházások élénkülése részben arra utal, hogy a vállalatok kapacitásbővítő beruházásokba kezdtek, kihasználva a kedvező hitelkondíciókat.

Az exportnövekedés üteme jelentősen lassult az első negyedévben, mivel a német ipari aktivitás gyengeségét a térség egészében megérezték az exportorientált feldolgozóipari szektorok.

A közép-európai gazdaságokban azonban az importnövekedés jóval kevésbé markánsan lassult, mint az exportnövekedés, és emiatt a nettó külkereskedelmi mérleg nagyobb visszahúzó erővel hatott a GDP-növekedésre az idei első negyedévben, mint a tavalyi utolsó három hónapban.

A cseh, a lengyel és a magyar gazdaság exportja általában importintenzív, vagyis rendszerint erőteljes a korreláció az export és az import növekedési üteme között. Ennek figyelembevételével a gyengülő exportnövekedés közepette mért viszonylagosan erős importteljesítmény azt mutatja, hogy az erőteljes hazai fogyasztás is kezd átszűrődni az importadatokba - fejtegette a Capital Economics londoni közgazdásza.

Carson szerint mindemellett figyelembe kell venni azt is, hogy a három gazdaság működése egyre inkább túlterjed saját termelési kapacitásainak korlátain, és ebből arra lehet következtetni, hogy az importnövekedés üteme a továbbiakban is erőteljes marad.

Ehhez járul a cég azon várakozása, hogy a német gazdaság növekedési teljesítménye az idén elmarad a tavalyitól. Mindezt egybevetve a ház azzal számol, hogy a három közép-európai gazdaság növekedése 2018 második felétől lassulni kezd.

Más nagy londoni házak is valamelyest lassuló, ugyanakkor változatlanul robusztus növekedésre számítanak.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzőstábja az európai feltörekvő piacok kilátásairól összeállított legfrissebb előrejelzésében közölte: a magyar gazdaság erőteljes tavalyi évzáró teljesítménye és "vegyesebb" idei évkezdete összességében magasabb növekedési előrejelzést indokol a ház által 2017 végén kidolgozott előző prognózisnál.

A ház londoni elemzői ennek alapján az eddigi 3,5 százalékról 3,9 százalékra javították a magyar hazai össztermék idei egész éves növekedésére adott előrejelzésüket, 2019-re pedig a 3,2 százalékos növekedést valószínűsítő korábbi becslésük helyett 3,3 százalékos növekedést várnak a magyar gazdaságban.

A ház véleménye szerint a magyar gazdaság növekedésének fő hajtóereje változatlanul a hazai kereslet lesz, tekintettel a fogyasztást támogató munkapiaci helyzetre, az alacsony kamatokra, az expanzív költségvetési politikára és az EU-folyósításokra.