A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) szakértői befektetők számára összeállított elemzésükben közölték: 60-80 milliárd eurós tőkepótlási támogató programot tartanak szükségesnek a spanyol bankrendszerrel kapcsolatos piaci kételyek eloszlatásához.

A ház londoni elemzői különböző forgatókönyvek mentén adósságfenntarthatósági modelleket futtattak le, és ezek azt mutatták ki, hogy a jelenlegi hozamszintek mellett a spanyol adósságdinamika gyorsan fenntarthatatlanná válhat, különösen akkor, ha Spanyolországnak egyedül kellene gondoskodnia bankrendszere feltőkésítéséről.

A cég számítási modelljei szerint ha a spanyol adósságpapírok piaci hozama a május végén mért 6,5 százalék körüli csúcsszinten stabilizálódna, az a spanyol államadósság-ráta exponenciális növekedését okozná, és ebben az esetben a szuverén adósságállomány 2022-re elérné a GDP-érték 96 százalékát.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzőinek számításai szerint a hozamoknak az új kibocsátások esetén 5,3 százalék alatt kell maradniuk ahhoz, hogy a spanyol adósságdinamika fenntartható legyen.

A cég szakértői szerint a Spanyolország mint szuverén adós iránti piaci bizalom helyreállításához a 60-80 milliárd eurós külső banki tőkepótlási segítség mellett az euróövezeti hatóságokkal közösen működtetett bankfelügyeleti rendszer létrehozására is szükség van.

A spanyol adósságdinamikával és az általános makrokilátásokkal kapcsolatban a Fitch Ratings hitelminősítő is igen borúlátó véleményének adott hangot, amikor előző nap agresszív mértékben, egyszerre három fokozattal leminősítette Spanyolországot, az addigi elsőrendű "A"-ról - a köztes "A mínusz" és "BBB plusz" besorolások kihagyásával - a gyenge befektetői osztályzatnak számító "BBB"-re rontva a hosszú futamú spanyol szuverén adósság besorolását.

A leminősítés indoklásában a Fitch kifejtette, hogy saját becslései szerint a spanyol bankrendszer átalakításának és feltőkésítésének valószínűsíthető államháztartási költsége hozzávetőleg 60 milliárd euró lesz, de stresszhelyzeti forgatókönyv esetén elérheti a 100 milliárd eurót is, ami az éves spanyol GDP-érték 9 százalékának felelne meg.

A cég új előrejelzése szerint a bruttó spanyol államadósság-ráta a hazai össztermék 95 százalékán tetőzik 2015-ben - akkor, ha a bankrendszer feltőkésítésének államháztartási költsége az alapesetben feltételezett 60 milliárd euró lesz.

A hitelminősítő a spanyol gazdaság teljesítményére adott prognózisát is rontotta: most már azt jósolja, hogy Spanyolország az idén és 2013 egészében is recesszióban lesz, jóllehet a cég korábbi előrejelzése 2013-ra szerény ütemű kilábalást valószínűsített.