Noha egyre több üzletben szerelnek fel térfigyelő kamerákat és alkalmaznak biztonsági személyzetet, a bolti lopások egyre gyakoribbak - írta a vajdasági Szabad Magyar Szó. Évtizedek óta a kávé, a csokoládé és a borok a bolti tolvajok kedvencei, de mostanában szívesen lopják a sajtokat és a konzerveket is.

Az illatszerboltokban a tolvajok elsősorban sminkkészleteket és parfümöket lopnak, de szívesen próbálkoznak a borotvakészülékekkel, a napozószerekkel és a rovarriasztókkal is. Sokszor a becsületes vásárlókat is éberen figyelik a biztonságiak, mert az eladók egyre nehezebben tudják biztonsággal megbecsülni, kinek milyenek a szándékai.

A tolvajok rendkívül találékonyak: a drágább terméket például egy olcsóbb dobozába rejtik, vagy a kijelölt kódokat cserélik fel, így például a drága kesudióra a jóval olcsóbb földimogyoró kódját ragasztják rá.

Ahhoz, hogy bűnvádi feljelentést lehessen tenni egy bolti tolvaj ellen, a lopott áru értékének el kell érnie az ötezer dinárt (14 ezer forint). Ha ennél kisebb értékű az elcsent holmi, az állam nem avatkozik közbe, a kereskedők csak magánvádas eljárásban kereshetnék az igazukat, de ezt nem teszik, mert az eljárások hosszadalmasak és drágák, így számukra ez nem kifizetődő megoldás.