Három évre szóló szerződést írt alá az orosz hadügyminisztérium a kurganyeci traktor gyárral több száz MBP-3-as típusú lövészpáncélos szállítására - jelentette a TASZSZ. A Kurganmaszavod a tervek szerint addig folytatja ennek a modellnek a gyártását, amíg meg nem kezdik a Kuganyec-25-ös sorozatgyártását, aminek prototípusát már felvonultatták a Vörös Téren, de várhatóan csak 2017-2018-ban kerül gyártásba.

A lánctalpas páncélozott, 25 tonnás harcjárművel kívánják leváltani a hidegháború óta hadrendbe állított valamennyi hernyótalpas lövészpáncélost. Hírek szerint távirányított lövegtornya egy 30 mm-es gépágyút és 4 páncéltörő rakétát hordoz, személyzete három fős, és csak mintegy fél tucat katonát képes szállítani.

A BMP (Bojevaja Masina Pehoti - gyalogsági harcjármű) sorozat az 1-es típussal 1966-ban lépett hadrendbe, a 80-as években váltotta fel a BMP-2, majd a 90-es években jött a BMP-3, az orosz hagyományoknak megfelelően túlfegyverzett változat: 100 mm-es ágyúja mellett 30 mm-es gépágyúval és a 7,62-es géppuskával rendelkezik, ebből kap még több százat az új generációs Kurganyecre váró orosz hadsereg.