Határozott szolidaritását fejezi ki a belarusz hibrid támadás által érintett uniós tagállamok felé az Európai Parlament, miután a Belarusz által támogatott illegális határátlépések és az azt kísérő dezinformációs kampány a hibrid hadviselés egyik formája, amely az EU megfélemlítésére és destabilizálására irányul - közölte az EP.

A tagállamoknak és az uniós intézményeknek közös feladatuk, hogy sürgősen kezeljék a belarusz határon kialakult válságot, segítsék a határon rekedt menekülteket, és biztosítsák számukra a szükséges ellátást - mondták.

Az EP szerint meg kell fontolni, hogy a Nemzetközi Bíróság elé vigyék Belarusz ügyét azért, hogy Aljakszandr Lukasenkát és rezsimjének tagjait személyesen elítéljék a belarusz nép ellen tömegesen elkövetett bűncselekményekért. A Lukasenka-rezsim megsértette a Chicagói Egyezményt, a Montreali Egyezményt és az ENSZ kínzás elleni egyezményét is.

A parlament emellett a tagállamokat is sürgeti, hogy szigorítsák a legfontosabb ágazatokat érintő gazdasági szankciókat, és sürgősen fogadják el az elnyomásban szerepet játszó embereket és szervezeteket célzó, ötödik szankciós csomagot.

Állásfoglalásukban kiemelik: elítélik az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz és Vlagyimír Putyin orosz elnök közti folyamatos egyeztetést, és megismétlik: napvilágra kell hozni, hogy milyen szerepet játszik Oroszország támogatása abban, hogy Lukasenka elnyomja a belarusz népet.

 Augusztus óta a lengyel határőrök több mint 14 ezer határsértést hiúsítottak meg, és a lengyelországi őrzött menekültközpontokban jelenleg több mint másfél ezer illegális bevándorló tartózkodik. A lengyel szejm múlt csütörtökön hosszabbította meg hatvan nappal a Fehéroroszországgal határos térségben egy hónapja érvényben lévő rendkívüli állapotot. A határszakasz védelmére két és fél méter magas, 180 kilométer hosszúra tervezett drótkerítést építenek.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.