Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tárcavezető köszönetet mondott Ukrajna partnereinek, és hozzáfűzte, hogy "az ellenségnek nem lesz kegyelem". Szavai szerint az M270-es jó társaság lesz a HIMARS számára a csatatéren - írta az MTI.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy június elején Nagy-Britannia bejelentette: M270 rakéta-sorozatvetőket bocsát Ukrajna rendelkezésére. Ezek a rakétarendszerek akár 80 kilométer távolságból is képesek célba találni.

Az amerikai HIMARS-okat már bevetették

Olekszandr Motuzjanik, az ukrán védelmi minisztérium szóvivője egy tévéműsorban közölte, hogy az amerikai HIMARS rakétarendszereknek köszönhetően az ukrán hadsereg már több mint harminc orosz katonai logisztikai létesítményt semmisített meg.

A szóvivő szerint az orosz erők a csapásoknak csak 30 százalékát hajtják végre ukrán katonai célpontok ellen, a fennmaradó 70 százalék esetében békés városokat lőnek.

Az ukrán hadsereg a biztonsági szolgálattal együttműködve két orosz Szu-25-ös harci repülőgépet lelőtt a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja megye fölött - jelentette be az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Az ukrán fegyveres erők 80. légideszant rohamdandárja a Facebookon arról számolt be, hogy megsemmisítették az orosz hadsereg öt harckocsiját és kilenc gyalogsági harcjárművét. A támadásról videófelvételt is közzétettek, azt azonban nem árulták el, hogy hol semmisítették meg az orosz haditechnikát. Ezzel kapcsolatosan annyit hoztak nyilvánosságra, hogy az ország keleti részében tűzharc közben lőtték ki a katonai járműveket - írta az MTI.

38 ezer orosz áldozatról írnak

Az ukrán vezérkar esti harctéri helyzetjelentéséből az Ukrajinszka Pravda azt emelte ki, hogy az ukrán katonák visszaverték az orosz erők rohamműveleteit több helyütt Harkiv és Donyeck irányában. A vezérkar legfrissebb, pénteki összesítése szerint már hozzávetőleg 38 ezer orosz katona halt meg Ukrajnában.

Meghalt egy brit civil is

Az ukrán oldalon harcoló nemzetközi légió közben megerősítette, hogy életét vesztette egy brit állampolgár, aki Donyeck megyében esett orosz fogságba. Paul Urey nem vett részt harci cselekményekben Ukrajnában. Humanitárius tevékenységet folytatott, mint ahogy azt a Presidium Network nevű szervezet is megerősítette, amelynek munkatársa volt - közölte a nemzetközi légió sajtószolgálata. Urey egy másik brit férfival együtt áprilisban esett orosz fogságba Zaporizzsja megyében - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda.

Az önkényesen kikiáltott, szakadár Donyecki Népköztársaság azt közölte, hogy a brit férfi július 10-én hunyt el "stressz által kiváltott betegségben", és állításuk szerint kapott orvosi segítséget - írta az ukrán hírportál.