Ezen a héten jelentik be a Nobel-díjak kitüntetettjeinek nevét.

A díj alapítója a kalandos életű svéd robbanóanyag-gyáros, Alfred Nobel volt, aki mesés vagyonát a dinamit feltalálásával alapozta meg. Azon kevesek közé tartozott, akik még életükben elolvashatták nekrológjukat. 1889-ben, bátyja halálakor ugyanis - figyelmetlenségből - több lap őt búcsúztatta, igen kevéssé hízelgő szavakkal. Átgondolta életét, és úgy döntött, hogy vagyonát a béke céljaira, az emberiség jótevőinek jutalmazására fordítja.

A közgazdasági Nobel-díjat 1968-ban, fennállásának 300. évfordulója alkalmából a svéd központi bank alapította.

A fizikai, a kémiai és a közgazdasági díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia, az orvosi díjat a stockholmi Károly Egyetem, az irodalmi díjat a Svéd Akadémia "osztja ki". A Nobel-békedíjat a norvég parlament által megválasztott öttagú bizottság ítéli oda (a díj alapítása idején ugyanis Norvégia és Svédország uniót alkotott).

A kézzel gyártott, 18 karátos aranyból készült, 24 karátos arannyal bevont érmék előoldala a fizikai, kémiai, orvosi és irodalmi díjak esetében azonos, Alfred Nobel portréját, születési és halálozási évét tartalmazza. A teljes díjjal járó csekket az idén nyolcmillió (adómentes) svéd koronára, átszámítva mintegy 267 millió forintra állítják ki.

A kialakult gyakorlat szerint a díjak megoszthatók, de legfeljebb három személy között, a Nobel-békedíjat pedig nemzetközi szervezetek is megkaphatják.

Az 567 alkalommal odaítélt Nobel-díjaknak 1901 és 2014 között összesen 889 kitüntetettje volt, 864 személy és 25 szervezet.

A díjat 47 alkalommal ítélték egy hölgynek, de a kitüntetett nők száma csak 46, mert a lengyel-francia Marie Curie a nők között egyedüliként és a díj történetében egyetlenként két külön tudományágban (1903-ban fizikából, 1911-ben kémiából) is kiérdemelte az elismerést, egyben ő az első női Nobel-díjas is.

A legmeglepőbb Nobel-díj birtokosa minden bizonnyal Sir Winston Churchill. A néhai brit miniszterelnököt a közhiedelem Nobel-békedíjasként tartja számon, pedig 1953-ban irodalmi Nobel-díjjal tüntették ki "mesteri történeti és életrajzi műveiért és a magasabb rendű emberi értékek védelmében kifejtett szónoki tevékenységéért".