Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A barcelonai rendőrség hivatalos tájékoztatása szerint 315 ezren gyűltek össze a belvárosban. A tömegből kiemelkedtek a katalán függetlenségi zászlók, a "szabadság" feliratú transzparensek és a sárga léggömbök. Rengetegen viseltek sárga ruhadarabokat, mert ez a szín jelképezi a tiltakozást a katalán vezetőkkel szembeni bírósági eljárások, korlátozó intézkedések ellen.

Jelenleg kilenc függetlenségi politikus van előzetes letartóztatásban, többen közülük hat hónapja. Heten pedig önkéntes száműzetésbe vonultak külföldre. (Mikorra lesz spanyol költségvetés? - ezt a cikket olvasta már?)

Többségüket lázadással és közpénz hűtlen kezelésével vádolják a tavaly október 1-jei, alkotmányellenes függetlenségi népszavazás megrendezése és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt.

Az érintett katalán politikusok arcképeit is transzparensekre tették a tüntetők, akik közül sokan Katalónia más részeiből érkeztek a megmozdulásra, a szervezők szerint összesen mintegy nyolcszáz autóbusszal.

A demonstrációt a Katalán Nemzetgyűlés (ANC), az Ómnium Cultural politikai civil szervezetek, valamint a két legnagyobb spanyolországi dolgozói érdekképviselet, a Munkásbizottságok (CCOO) és a Spanyol Munkások Általános Szövetsége katalán szervezetei is támogatta.

A tömegben ott voltak a katalán függetlenségi pártok politikusai is. Az esemény végén felolvasták a szervezők kiáltványát, amelyben párbeszédre szólítottak fel a "politikai probléma" megoldása érdekében, követelték a börtönben lévők szabadon engedését, és azt is, hogy a száműzetésben élők hazatérhessenek - írta az MTI.

A kép egy márciusi tüntetésen készült, forrás: MTI/EPA/Marta Pérez.