A macedón kormány kedden vagy szerdán elküldi Budapestnek a Nikola Gruevszki volt kormányfő kiadatására vonatkozó hivatalos kérelmet - közölte kedden újságírókkal Renata Deszkoszka macedón igazságügyi miniszter. Úgy fogalmazott, hogy "a kérelem már készen áll, és hamarosan továbbítják a magyar hatóságoknak."

"Az anyag egy részét lefordítottuk, egy másik részét pedig majd utólag küldjük el. Szerepelnek benne mindazok az eljárások, amelyekben vizsgálat vagy vizsgálati előkészület folyik, és amelyek alapot nyújtanak arra, hogy letartóztassák (Nikola Gruevszkit), ha kiadják" - magyarázta az igazságügyi tárca vezetője a Szabad Európa Rádió balkáni irodájának beszámolója szerint.

QP | Quality Placement

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, a múlt héten viszont nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. A politikus múlt kedden Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól.

Renata Deszkoszka kiemelte, hogy a menedékjogi eljárás elsőbbséget élvez a kiadatási kérelemmel szemben, viszont a kiadatási kérelmet akkor is elküldik, ha közben Nikola Gruevszki megkapja a menedékjogot Magyarországon.

A macedón sajtó nem hivatalos értesülésre hivatkozva kedden azt írta, hogy a volt macedón kormányfő menedékjogi kérelmét már jóvá is hagyták.

Nikola Gruevszkit májusban ítélték el hivatali visszaélés miatt. A politikusnak november 8-án kellett volna megkezdenie börtönbüntetésének letöltését, de ügyvédei fellebbezést nyújtottak be, amit azonban egy nappal később a fellebbviteli bíróság elutasított. A döntést - amely szerint Gruevszkinek azonnal börtönbe kell vonulnia - a következő napokban többször is megpróbálták kézbesíteni a volt kormányfőnek, ám Nikola Gruevszkit sehol sem találták, ezért november 12-én elfogatóparancsot adtak ki ellene.

A bukott vezető a magyar hatóságok és külszolgálatok hathatós segítségével jutott el Magyarországra, ahol a múlt héten adott be menekült kérelmet, amelyet kedden meg is kapott. Az itthoni szervezetek elfogadták érvelését, hogy tisztességtelen és elfogult volt vele szemben a macedón eljárás. Mindezt újsághírekre alapozta a bevándorlási szerv.