A macedón-orosz kormányközi gazdasági vegyes bizottságban megállapodtak, hogy Macedónia csatlakozik a Déli Áramlat projekthez - tudósított a Balkan Insight. A Gazpromtól már meg is kapták a szerződés tervezetét, amely szerint a vezeték egyik ága fog áthaladni az országon. A tervek szerint az orosz gázt Dél-Európába juttató vezeték építését még az idén megkezdik, és 2015 vége felé fejezik be. Macedónia a nyolcadik ország, amely részt vesz a projektben.

A balkáni ország abban bízik, hogy a vezeték megoldja növekvő energiaigényének problémáját, és olcsóbb forrást biztosít majd mind az iparnak, mind a háztartásoknak. Amiről azonban nem beszélnek az az, hogy ez a projekt mentőövet dob a macedón gazdaságnak, amely igen súlyos helyzetben van. Bruttó hazai termékének meghatározó eleme, az ipari termelés az év első öt hónapjában éves összevetésben 7,5 százalékkal zuhant a legújabb statisztikai adatok szerint. A válság a két legérzékenyebb pontján találta el a macedón gazdaságot - a fém- és az építőiparnál. A gázvezeték építése pedig éppen ezeknek az ágazatoknak ígér fellendülést, megrendeléseket. A parlament most hagyta jóvá egy 100 millió eurós hitel felvételét az Európai Beruházási Banktól (EIB) a helyi vállalkozások támogatására, és hogy az építőipart megpróbálja életben tartani, a kormány 270 millió eurót - az éves költségvetés 11 százalékát - szán állami beruházásokra. A pénz jelentős részét a Skopje 2014, enyhén megalomániás projekt viszi el, amely teljesen átformálja a macedón főváros képét, nagylelkűen teleszórva azt monumentális épületekkel és szobrokkal. Az ellenzék szerint ezt a pénzt inkább olyan infrastruktúra-fejlesztő beruházásokra kellett volna fordítani, amelyek gazdasági hasznot hoznak.

A megfigyelők többsége szerint a GDP 1,4 százalékos első negyedévi csökkenése után a második negyedévben is annak szűkülése várható, vagyis beköszönt a recesszió, és kevesen osztják a kormány igencsak optimista, 2012-re 2 százalékos növekedést ígérő jóslatát. És jövőre is csak a Gazprommal kötött üzlet hozhat komolyabb változást.

QP | Quality Placement