Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Pénteki párizsi találkozújokon arról megállapodtak a felek, hogy mélyítik az együttműködésüket a terrorizmus ellen. De ennél messzebb nem jutottak.

Emmanuel Macron francia államfő kijelentette, hogy semmi esély nincs arra jelenleg, hogy Törökország közelebb kerüljön az államszövetségbe való felvételhez. Ezt azzal indokolta, hogy Törökország az Európai Unió számára elfogadhatatlan módon kezeli az emberi jogokat, tömeges letartóztatásokba és jogsértésekbe kezdett a 2016 júliusi sikertelen katonai puccs után. Kifogásolta, hogy a kormány újságírókat terroristázott és tartóztatott le.

Macron állítása szerint csak egyértelműsíteni akarta a helyzetet: véget akart vetni az álszenteskedésnek arról, hogy van-e bármilyen kilátás is arra, hogy Törökország előrébb jusson a csatlakozási folyamatban. "Ami az Európai Unióval való kapcsolatot illeti, nyilvánvaló, hogy a közelmúltbeli fejlemények és helyi döntések nem teszik lehetővé az előrelépést" - fogalmazott a francia államfő a BBC szerint.

A török elnök az ügy kapcsán azt mondta: országa belefáradt abba, hogy folyamatosan az EU-csatlakozásért kuncsorogjon. Macron vádnak is beillő kritikájára úgy reagált, hogy a terrorizmus nem magától lesz, hanem azt gondolkodók teremtik meg, akik aztán sulykolják ezeket a szélsőséges nézeteket. Érvelése szerint ilyen emberek az újságírók is, akik ellen fellépett a rendszere.

A 2017-es alkotmányossági választáson szinte teljhatalmat szerző Erdogant újságírók megpróbálták a Cumhüriyet újság szerzői ellen indított perről kérdezni, valamint arról is, hogy a napilap szerint Szíriába a török titkosszolgálatok segítségével juthattak illegális fegyverszállítmányok, de az elnök elutasította a vádakat, majd távozott a sajtótájékoztatóról.

Az EU-csatlakozást elengedő erdogani kijelentéssel ellentétes dolgok történtek Berlinben: pénteken Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a Berliner Morgenpost című lapban egy szerzői cikkben kéri, hogy a német és a török kormány méllyítse el és rendezze kapcsolatát. Higgadt újrakezdetést javasol Angela Merkel német kancellárnak.

A nyitókép forrása: Ludovic Marin / POOL / AFP.