A világ egyik legnagyobb gázkitermelő országába, Algériába látogat Emmanuel Macron francia államfő, ám egyelőre nem azért, hogy újabb gázforrást szerezzen az Európából kiszorítandó orosz energiahordozó helyett - írja a Bloomberg. Bár elkíséri Catherine Macgregor, az Engie SA közüzemi szolgáltató cég vezérigazgatója, már csak azért sem remélhetnek friss gázszállításokat az észak-afrikai országból, mert gáziparának nincs ehhez felesleges kapacitása.

Macron előtt Mario Draghi volt olasz miniszterelnök utazott el Algírba kétszer azt követően, hogy Oroszország inváziót indított Ukrajnával szemben. Ennek nyomán júliusban bejelentették, hogy az algériai állami energiavállalat, a Sonatrach Group a korábbi megállapodásokban szereplő mennyiségen felül négymilliárd köbméter földgázt szállít Olaszországnak. Azt nem árulták el, milyen időtávon.

Már korábban is bővítettek

Algéria 2022 elejétől kezdve 13,9 milliárd köbméter gázt szállított az olasz vásárlóknak, 113 százalékkal többet, mint amit eredetileg terveztek - derül ki a Sonatrach adataiból. Olaszország, amelyet gázvezeték köt össze Algériával, sikeresebben csökkentette orosz gázfüggőségét, mint más európai országok. Az év elején még 40 százalékban függött az ország az orosz gáztól, ami az év közepére 25 százalékra csökkent.

Algéria már most Európa egyik legnagyobb gázszállítója Oroszország és Norvégia mögött. Nemrégiben új földgázmezőket fedeztek fel, amelyek érhetően nagy érdeklődést váltottak ki. Macron mostani útja azonban nem a földgázról szól, hanem arról, hogy javítsa Franciaország diplomáciai viszonyát volt gyarmatával. Egyebek mellett találkozni fog ottani fiatal vállalkozókkal is.