Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A francia felsőház által elfogadott nyugdíjreform leglényegesebb eleme, hogy a mostani 62 évről fokozatosan 64 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt. Mindezt a francia szenátus tagjai 195 szavazattal 112 ellenében hagyták jóvá – írja a Reuters.

A francia szenátus által szombaton zöld utat kapott nyugdíjreformról Emmanuel Macron francia elnök már számos alkalommal elmondta: hiába okozott országos felháborodást a nyugdíjreform terve az országban, ő csak azért is át fogja erőltetni. És mint a mellékelt ábra mutatja, ez már részben sikerült is neki.

A francia szenátus annak ellenére szavazta meg az új nyugdíjtörvényt, hogy már hetedik hónapja zajlanak az országot megbénító megmozdulások a reform, ezen belül is a nyugdíjkorhatár 62 évről 64 évre emelése miatt. Azt az országos közvélemény-kutatások is visszaigazolták, hogy Emmanuel Macron most elfogadott nyugdíjreform-csomagja rendkívül népszerűtlen a francia társadalomban.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a törvénytervezet egyelőre a francia felsőházban aratott sikert, még előtte áll az alsó- és felsőházi képviselőkből álló vegyes bizottság felülvizsgálata, amely várhatóan szerdán fog megtörténni.

Ha a vegyes bizottság is meg tud egyezni az új nyugdíjreform-törvény szövegéről, akkor a végső szavazásra már csütörtökön sor kerülhet Franciaországban

A francia elnökkel tárgyal hétfőn Orbán Viktor

Munkavacsora keretében tárgyal Orbán Viktor miniszterelnök Emmanuel Macron francia köztársasági elnökkel hétfőn Párizsban – erősítette meg az MTI-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Francia sajtójelentések szerint a találkozóra a március végi EU-csúcs előkészületei keretében kerül sor. A megtárgyalandó témák között az aktuális európai ügyeket, az ukrajnai háborút, az európai versenyképességet, az energiaügyeket és az európai védelmi ipar helyzetét emelték ki. A francia elnök legutóbb 2021 végén járt Magyarországon, akkor Orbán Viktor mellett találkozott ellenzéki vezetőkkel is.